HomeNieuwsVerpakkingenFloraHolland en Marjoland zorgen voor minder karton in keten

FloraHolland en Marjoland zorgen voor minder karton in keten

Royal FloraHolland vindt het belangrijk om in de keten het verpakkingsgebruik verder te verduurzamen en de hoeveelheid verpakkingsafval zo veel mogelijk te beperken. Wij merken dat dit onderwerp ook steeds vaker hoog op de agenda staat bij onze aanvoerders en kopers. Denk bijvoorbeeld aan de eenmalige kartonnen beschermkraag. Door de transactieverkleining haalt de koper deze steeds vaker direct na de koop al weg en gaat de kraag in veel gevallen dus niet verder de keten in. Dit zorgt wel voor veel afval in de keten en dat willen we juist allemaal liever niet. Royal FloraHolland pakt samen met kwekers en kopers de uitdaging op om te zorgen voor duurzamere alternatieven én minder karton in de keten.

Beschermkragen worden vooral voor rozen gebruikt, omdat bij bepaalde cultivars bescherming van de bloemen nodig is. Voor rozen van 70 cm en langer hebben wij de topkraag ontwikkeld, die op een opzetrek geplaatst wordt. Dit bespaart al circa 60% karton ten opzichte van de hoge kragen, die gebruikers direct op de emmer plaatsen. Daarnaast zijn wij onlangs gestart met de ontwikkeling van een laag meermalig opzetrek om ook voor de 55 en 60 cm rozen een duurzamer alternatief te bieden dat meermalig te gebruiken is

Marjoland wil met respect voor mens, natuur en milieu werken. Water wat niet door de planten wordt opgenomen wordt na zuivering in eigen installaties hergebruikt, licht komt van energiezuinige LED lampen en bestrijdingsmiddelen zijn bijna volledig biologisch. Ook verduurzamen van verpakkingen is voor Marjoland een belangrijk duurzaamheidsthema. Leonie Plasman vertelt hierover: “We kijken bij Marjoland voortdurend wat er nog beter kan. We hebben de verpakkingswijze van al onze rozen kritisch bekeken en daarbij de beladingsgraad per fust zo optimaal mogelijk gemaakt waardoor we door de keten heen met elkaar besparen op transport. Het aantal gebruikte kartonnen beschermkragen hebben we zo laag mogelijk gemaakt en binnen de nodige beschermkragen besparen we dankzij de topkragen nog meer karton.”

We zien bij de 55 en 60 cm rozen een verschuiving van de hoge kraag, die de bloemen omsluit, naar een lage kraag, die onder de bloemen blijft. Door deze verschuiving wordt er gelukkig al aanzienlijk minder karton (en kosten) de keten ingestuurd. Hier zien we nog kansen om een volgende verbeterstap te maken: het vervangen van deze eenmalige kartonnen kraag door een laag meermalig rek voor op de meermalige bloemenemmer Fc588. Deze innovatie leidt potentieel tot een jaarlijkse besparing van minimaal 100.000 kg eenmalig karton. De eerste praktijktesten bij kwekers en kopers met de 3D geprinte prototypes zijn erg positief verlopen.

Wij adviseren zowel kwekers als kopers om altijd kritisch naar het verpakkingsgebruik te kijken en niet meer verpakking te gebruiken dan het product echt nodig heeft. Meermalig is vrijwel altijd de meest duurzame keuze. Is het mogelijk, kies dan voor meermalig.

www.royalfloraholland.com