HomeMachinesWegen en doserenFlexibiliteit Ishida is doorslaggevend voor succesvolle diervoeding

Flexibiliteit Ishida is doorslaggevend voor succesvolle diervoeding

Dankzij de flexibiliteit en veelzijdigheid van Ishida's SE multihead wegers op instapniveau is Chamel, een toonaangevende Nederlandse producent van traktaties voor huisdieren, nu in staat om zijn grootste belofte aan klanten na te komen, namelijk: ‘u vraagt het, wij produceren het!'

Chamel werd bijna 12 jaar geleden opgericht door de ondernemer Harry Kleine. Het bedrijf specialiseert zich in smakelijke, hoge kwaliteit traktatieproducten voor honden en katten, die exclusief met de beste ingrediënten worden gemaakt. Het bedrijf heeft momenteel 300 productlijnen die naar 35 landen worden geëxporteerd, zowel voor private als voor white labels, in bulk en het eigen Pet Rewards label. Chamel streeft er specifiek naar om snel en creatief op de vraag van klanten in te spelen door nieuwe producten te ontwikkelen die aan hun specifieke vereisten voldoen.

Om die reden zocht het bedrijf een weegoplossing die de enorme variatie aan doelgewichten (van 7 gram tot 10 kilogram) en verpakkingsformaten kon verwerken (inclusief verpakkingen met ritssluiting, blokbodemzakken en plastic bakjes en emmers), samen met de mogelijkheid voor snelle productwisselingen en een uitmuntende nauwkeurigheid en betrouwbaarheid.

De Ishida SE-productreeks is ontworpen voor het verwerken van een groot aantal verschillende gemakkelijk hanteerbare food (en non-food) toepassingen. Dankzij de flexibiliteit en duurzaamheid is de machine uitstekend in staat om de grote variatie aan producten, verpakkingen en gewichten bij Chamel te verwerken. Zo voert de machine voor grotere verpakkingsformaten achtereenvolgend een aantal wegingen in dezelfde verpakking uit, bijvoorbeeld 10 wegingen van 1 kilogram. Voor kleine doelgewichten blijkt de machine nauwkeuriger te zijn dan eerdere specialistische handmatige wegers.

Chamel is trots op de hoge kwaliteit van al zijn producten. Consistente verpakkingen zijn hierbij een belangrijke factor en de Ishida wegers werken met uiterste precisie en met een gemiddelde productweggave van minder dan 1% voor alle doelgewichten. Snelheden zijn volledig afhankelijk van het vulsysteem en de soort verpakking, dus de topsnelheid van de SE-productreeks (tot 90 verpakkingen per minuut) is meer dan voldoende. Voor het verpakken van kleine zakjes van 7 gram voor een adventskalender voor huisdieren verwerkt de weger ongeveer 60 verpakkingen per minuut.

Met zoveel verschillende producten is het essentieel dat productwisselingen snel en efficiënt plaatsvinden. De voorgeprogrammeerde instellingen op de multihead wegers van Ishida zorgen ervoor dat de instellingen voor elk individueel product snel via de op afstand bediende unit (RCU) kunnen worden opgeroepen. De intuïtieve bediening van de RCU en de instructies en hints in verschillende talen garanderen het bedieningsgemak. De SE-wegers (drie 14-kops modellen en één 10-kops model) zijn dagelijks tot 16 uur in bedrijf en zijn uitermate betrouwbaar gebleken. “We hebben nooit problemen gehad met een weger”, bevestigt Chantal Kleine van Chamel.

Als onderdeel van het kwaliteitsproces werkt de fabriek van Chamel daarnaast volgens de hoogste hygiënenormen, inclusief een grondige schoonmaakbeurt van de wegers na afloop van elke ploegendienst. Dankzij het eenvoudig te reinigen ontwerp van de Ishida CCW-SE, met eenvoudig verwijderbare en verwisselbare hoppers, meldt Chamel dat dit in slechts 10 tot 15 minuten kan worden uitgevoerd.

Harry Kleine begon zijn eerste bedrijf op 15-jarige leeftijd; naast diervoeding is hij ook een specialist in vleesproducten. In 1998 schafte hij zijn eerste Ishida multihead weger voor zijn vleesbedrijf aan en hij is sindsdien altijd met het bedrijf blijven samenwerken.

“Net zoals kwaliteit voorop staat in al onze bedrijven, verlangen we dat ook van onze leveranciers. Dus wanneer we dat tegenkomen, blijven we bij die bedrijven. We zijn altijd tevreden geweest met de hoge prestaties van onze Ishida-wegers en de uitstekende service en snelle support die we krijgen”, legt hij uit.

“Wat betreft onze vereisten bij Chamel zijn de SE-wegers de ideale oplossing. Ze zijn buitengewoon betrouwbaar, nauwkeurig en in staat om alles wat we willen te verwerken. Met deze wegers is alles mogelijk, en dat betekent dat we onze beloften aan onze klanten kunnen nakomen en de hoogste kwaliteit producten en service kunnen aanbieden.”

De missie van het in Hoogeveen gevestigde Chamel is om hoge kwaliteit traktatieproducten voor honden en katten te produceren om te voldoen aan de behoeften van huisdiereigenaren die het allerbeste voor hun huisdieren wensen. Als familiebedrijf is Chamel in staat zich snel aan de eisen van klanten aan te passen en ze investeren continu in kwaliteitstechnologie en milieuprocessen. In 2018 kreeg Chamel een vermelding in de FD Gazellen Awards van Het Financieele Dagblad als een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland.

www.ishidaeurope.nl