HomeMachinesNiet-primair verpakkenFlexibele palletiseerinrichting voor Nedpack

Flexibele palletiseerinrichting voor Nedpack

Nedpack in Harderwijk heeft een oplossing bedacht voor de steeds kortere levensduur van verpakkingvormen: een palletiseerinrichting die snel en precies omstelbaar is voor wisselende verpakkingsformaten. De flexibiliteit en nauwkeurigheid van het systeem steunen op een ETV Sigmatek-besturing met Varan-bus.Om de gunst van de moderne consument te winnen, komen fabrikanten om de haverklap met nieuwe verpakkingen. De consequentie van die trend is een steeds grote wordende variatie in dozen.

Dit is iets dat op zijn beurt weer een uitdaging oplevert voor machinebouwers van logistieke systemen zoals stapelinrichtingen en palletiseerders. Immers, andere verpakkingen betekenen ook andere formaten dozen. En andere formaten dozen moeten meestal ook weer anders gestapeld worden op een pallet.

Realtime Ethernet-besturing op basis van Varan-bus

Waar het voor de machinebouw nu op aan komt is dus oplossingen te bedenken die het mogelijk maken een palletiseerder heel snel en gemakkelijk te laten overschakelen op een ander stapelpatroon. Een recent voorbeeld van een dergelijke oplossing biedt Nedpack in Harderwijk, een machinebouwer die al bijna vijftien jaar actief is in deze markt. Arjan Kruidhof, werkzaam in de sales bij Nedpack, legt uit: “Palletisers voor dozen zijn al jaren bekend en werden door veel bedrijven gebouwd. Maar hun beperking was altijd dat ze niet flexibel waren. Een aanpassing betekende praktisch altijd dat je stopkleppen moest verplaatsen; iets wat veel tijd en dus geld kost. Wij passen echter een flexibel formatiesysteem toe en hebben nu gekozen voor een realtime Ethernet-besturing op basis van Varan-bus. Dit biedt ons het voordeel van een zeer snelle en precieze besturing van vier verschillende assen of bewegingen die voortdurend met elkaar worden gesynchroniseerd. Door het deterministische karakter van deze besturing is gegarandeerd dat de gewenste bewegingen exact worden uitgevoerd, zonder dat ze met elkaar in conflict komen. Doel is natuurlijk het voordeel dat een nieuw stapelpatroon binnen enkele minuten en eenvoudig kan worden aangemaakt. De besturing doet daarna het werk.”

Bron: Vraagenaanbod.nl