HomeMachinesInspecterenFarmeks biedt kwaliteitsgarantie met inspectiesysteem van Ishida

Farmeks biedt kwaliteitsgarantie met inspectiesysteem van Ishida

Een toonaangevende Turkse leverancier van gedroogd fruit heeft gekozen voor een X-ray inspectiesysteem van Ishida om aan de strenge kwaliteitseisen van Britse en West-Europese retailers te voldoen. Farmeks, een familiebedrijf uit de beroemde abrikozenstreek van Malatya Provence in Oost-Anatolië, heeft nu een moderne productielocatie in Izmir. Hier produceert en verpakt het bedrijf een breed assortiment aan gedroogde fruit, zoals abrikozen, rozijnen, moerbeien en vijgen, in bulkverpakkingen van tien kilo.

Een van de belangrijkste uitdagingen op het gebied van kwaliteit, zijn verontreinigingen die tijdens het twee weken durende zonne-droogproces in het fruit terecht kunnen komen. Doordat de meeste producten naar Europa worden geëxporteerd, is kwaliteitscontrole de belangrijkste prioriteit voor Farmeks geworden. Met als einddoel dat de vruchten niet alleen vrij zijn van vervuilingen, zoals steen, glas en metaal, maar ook intact blijven en consistent in grootte en kleur.

Om dit te waarborgen koos het bedrijf voor een X-ray inspectiesysteem van Ishida van het type IX-GA-4075. Dit systeem kan glas tot 1,5 mm, stenen tot 1 mm en metaaldeeltjes tot 0,6 mm detecteren. Deze uitstekende resultaten worden bereikt dankzij Ishida’s unieke zelflerende Genetic Algorithm (GA) technologie. Dit systeem maakt gebruik van beeldgegevensanalyses over een aantal inspecties om een nauwkeuriger kalibratieprotocol van typische verontreinigingen op te bouwen. Als gevolg hiervan kunnen ze gemakkelijker worden geïdentificeerd en kan hun locatie in de verpakking worden bepaald.

Het vermogen van het systeem om met name stenen te detecteren heeft de verwachtingen van Farmeks overtroffen. Ali Seydi Memur, Managing Director bij Farmeks, vertelt: “We waren verbluft over de detectiegevoeligheid van de Ishida X-ray. Het leverde betere resultaten op dan we hadden verwacht, en dit alles op consistente basis. Het systeem is ook zeer eenvoudig te bedienen en het vervangen van het product vergt slechts een paar tikken op het aanraakscherm.” De verpakkingssnelheid is afhankelijk van de beschikbaarheid van het product, maar in piektijden kan Farmeks meestal twee dozen van tien kilo per minuut verpakken.

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.com.