Home Nieuws Beurzen en evenementen Fachpack weerspiegelt verpakkingstrends in de nabije toekomst

Fachpack weerspiegelt verpakkingstrends in de nabije toekomst

Als een belangrijke indicator van waar de Europese verpakkingsindustrie naartoe gaat, is het logisch dat Fachpack, gepland voor 28 tot en met 30 september van dit jaar, er ook naar streeft om de trends te weerspiegelen die de industrie drijven. Om empirisch onderbouwde resultaten te verkrijgen, is dit jaar in samenwerking met VEND Consulting voor de tweede keer de Fachpack Trend Radar samengesteld. Dit whitepaper biedt opnieuw een fascinerend overzicht van verpakkingstrends in de nabije toekomst en zal vanaf 21 juli a.s. beschikbaar zijn om te downloaden op www.packaging-360.com/trendradar2021.

“We nemen de Fachpack-slogan ‘We create the future' letterlijk en hopen ook echte waarde toe te voegen voor de industrie als het gaat om trends”, zegt Phillip Blass, directeur Fachpack bij NürnbergMesse. “Daarom zijn we erg blij dat we onze gemeenschap in de vorm van de Fachpack Trend Radar 2021 opnieuw een empirisch onderbouwde illustratie kunnen bieden van welke trends we kunnen verwachten in de komende drie tot vijf jaar.”

De online vragenlijst is in het voorjaar van 2021 ingevuld door 108 verpakkings- en industrie-experts, waarvan de meesten in managementfuncties. Ongeveer 80 procent van de deelnemers maakt deel uit van een groot bedrijf met minimaal 1.000 medewerkers of een middelgrote onderneming met 50 tot 1.000 medewerkers. Analyse van de verzamelde data laat zien dat de top drie van toekomstige trends in de verpakkingsindustrie allemaal een duurzaamheidsaspect hebben. Bovenaan de lijst staat een toename van het gebruik van gerecyclede materialen. Het recyclen van plastic afval en het gebruik van gerecycled plastic in nieuwe producten helpen het gebruik van primaire grondstoffen te minimaliseren. Dat betekent een aanzienlijke daling van de CO2-uitstoot in vergelijking met de productie met ruwe olie.

De tweede hoofdtrend die werd geïdentificeerd, was het gebruik van mono-materialen om de scheidbaarheid te verbeteren. Een grote uitdaging bij recycling is het scheiden van materialen. Volgens het Duitse federale milieuagentschap moet een materiaal ten minste 95 procent van het hoofdbestanddeel bevatten om als een mono-materiaal te worden beschouwd. Hoewel verpakkingen bestaande uit een mix van kunststoffen nog steeds kunnen worden gerecycled, is het proces veel ingewikkelder en zullen de eigenschappen van het recyclaat slechter zijn dan die van een mono-materiaal.

De derde hoofdtrend is verpakkingen met een lage impact op hulpbronnen. Door materiaal te besparen worden veel minder primaire grondstoffen verbruikt, wat een grote meerwaarde heeft op het gebied van duurzaamheid van verpakkingen. Nieuwe productieprocessen zijn een goede manier om dit te bereiken. Een duidelijk doel is echter om ervoor te zorgen dat de verpakking zijn functionaliteit behoudt. Dankzij de verhoging van de materiaalefficiëntie met kunststof verpakkingen is het materiaalgebruik over een periode van 25 jaar bijvoorbeeld met een kwart verminderd, wat neerkomt op een CO2-besparing van 2,6 miljoen ton.

www.fachpack.de