HomeNieuwsFabrikanten steunen etiketteringsvoorstel

Fabrikanten steunen etiketteringsvoorstel

Twaalf grote producenten van voedingsmiddelen en retailers hebben hun steun uitgesproken voor de etiketteringsvoorstellen van Food Drink Europe (FDE). De consument krijgt daardoor dezelfde informatie op eenduidige manier gepresenteerd. De groep bestaat uit Coca Cola, Danone, Ferrero, General Mills, Kellogg’s, Mondelez, Mars, Metro, Nestlé, Orangina-Schweppes, PepsiCo en Unilever.

De FDE wil via richtlijnen bereiken dat producenten vrijwillig op de voorkant van hun verpakkingen het aantal calorieën per 100 g/ml vermelden. Daarnaast moet de portiegrootte worden vermeld. De groep van twaalf dringt er op aan dat dit uiterlijk eind 2014 is gerealiseerd.

De GDA op de voorkant van de verpakking drukken, kan volgens de etiketteringsverordening alleen als de producent deze al op de zij- of achterkant van zijn verpakking heeft vermeld, in de vorm van een voedingswaardetabel of in de vorm van GDA-iconen. Op dit moment gebruiken voedselproducenten in de Europese Unie verschillende manieren om de voedingswaarde op hun verpakking te communiceren: met tekst, GDA’s en het zogeheten stoplichtensysteem. Volgens cijfers van Flabel staat op bijna de helft van de in Europa verkochte voedingsmiddelen voedingswaarde-informatie op de voorkant van de verpakking. In Groot-Brittannië is dat met 80% het hoogst.

EuroCommerce en FoodDrinkEurope zijn blij met de steun van de groep van twaalf. “Dit is een positieve ontwikkeling binnen de voedingsmiddelenindustrie. Met dit initiatief worden producenten en retailers aangemoedigd om hun producent met simpele, objectieve en op feiten gebaseerde etiketten te voorzien”, aldus Jesús Serafín Perez, president van FoodDrinkEurope.

VMT behandelt de etikettering op 6 december tijdens de bijeenkomst Levensmiddelenwetgeving, de gelegenheid om wetgevingskennis te actualiseren. Daarnaast zullen worden besproken: voedingsclaims, aromaverordening, herformuling van producten, transparantie en nieuw vormen van toezicht door de NVWA.

Kijk voor meer informatie op www.fooddrinkeurope.eu.

Bron: VMT (www.vmt.nl)