HomeMachinesInspecterenFabrikant van worst voldoet aan hoogste kwaliteitsnormen met Ishida

Fabrikant van worst voldoet aan hoogste kwaliteitsnormen met Ishida

Een X-ray inspectiesysteem van Ishida stelt de toonaangevende Duitse vlees- en worstfabrikant Goldschmaus Natur in staat om te voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen die vereist zijn voor de export van haar Frankfurter-worsten naar Japan.

De Ishida IX-GA-2475, die is ontworpen voor het inspecteren van kleine producten op hoge snelheden, is geïnstalleerd in de fabriek van Goldschmaus Natur in Garrel, Münsterland om vreemde voorwerpen in onverpakte Frankfurter-worsten te controleren die zijn geproduceerd volgens een speciaal recept voor Japanse restaurants en horeca.

De worsten worden met speciale rooktrolleys naar de productielijn gebracht en met de hand op de verwerkingslijn gevoerd. Eenmaal gesneden, passeren de individuele worsten met hoge snelheid door het X-ray inspectiesysteem, op slechts enkele centimeters afstand.

De gepatenteerde technologie achter Ishida's X-ray inspectiesystemen is gebaseerd op software met een intelligent genetisch algoritme. Door de beeldgegevens over een aantal generaties te analyseren, bereikt de machine een extreem hoog niveau van inspectienauwkeurigheid. Omdat vergelijkbare verontreinigingen meestal bij het maken van worst worden gevonden, kan het systeem worden geoptimaliseerd om naar deze objecten te zoeken. Dit verzamelt waardevolle visuele en numerieke informatie die terugkerende bronnen van besmetting helpt te elimineren. Op deze manier kan Goldschmaus Natur aantonen dat de productie- en verpakkingsprocessen correct worden uitgevoerd.

De Ishida IX-GA 2475 werkt op een bandsnelheid van 60 meter per minuut en inspecteert tot 200 worsten per minuut. Hoewel het X-ray inspectiesysteem mogelijk nog betere prestaties kan leveren, wordt dit beperkt door de stroomopwaartse snijplotter.

Ondanks zijn hoge snelheid detecteert het systeem op betrouwbare wijze vreemde voorwerpen zoals stukjes metaal, glas en plastic, evenals kraakbeen en bot. Er is voldaan aan de eis om stukken metaal met een diameter van 0,6 mm, glas met een diameter van 2 mm en plastic met een diameter van 5 mm betrouwbaar te detecteren, zoals blijkt uit regelmatige functionele controles met speciaal voorbereide producten.

Bovendien kan het systeem worsten weigeren die andere gebreken vertonen, zoals bosjes kruiden of beschadigde items. Een speciale snelle afkeurarm stuurt afgekeurde worsten naar een afvalbak. Het datalogboek verzamelt alle informatie en helpt terugkerende besmettingsbronnen te voorkomen, terwijl ook wordt bevestigd dat de productieprocessen correct zijn opgezet.

Het nieuwe X-ray inspectiesysteem wordt door Goldschmaus Natur hoofdzakelijk in tweeploegendienst gebruikt en kan dankzij de beschermingsklasse IP65 de vochtige productieomgeving gemakkelijk weerstaan. Het duurde niet lang voordat de operators bekend raakten met deze grotendeels onderhoudsvrije machine. Het gebruiksvriendelijke systeem heeft een automatische instelfunctie en is binnen 90 seconden gereed. Tijdens bedrijf kunnen fijne aanpassingen worden gemaakt zonder de productie te onderbreken. Tot 100 programmeerbare voorinstellingen maken snelle productwissels mogelijk.

Voor operations manager Michael Schmolke zijn de voordelen van dit X-ray inspectiesysteem duidelijk: “Naast metaal kan het allerlei vreemde voorwerpen vinden. Geen ander systeem op de markt kan dergelijke objecten met zulke hoge snelheden controleren.”

De klanten van Goldschmaus zijn ook geïnformeerd over het nieuwe X-ray inspectiesysteem, dat een duidelijk signaal afgeeft dat Goldschmaus Natur zich inzet voor het handhaven van de hoogste normen voor kwaliteitscontrole.

www.ishidaeurope.com