Home Nieuws Europese regelgeving claims op verpakkingen van kracht

Europese regelgeving claims op verpakkingen van kracht

De Europese lijst van 222 generieke gezondheidsclaims zijn vanaf vandaag van toepassing. Voedingsmiddelenproducten die een gezondheidsclaim op hun product willen zetten hebben alleen nog de keuze uit 222 claims die wetenschappelijk zijn bewezen. Deze regelgeving moet consumenten beter beschermen tegen onjuiste claims als ‘vezelrijk', ‘zonder toegevoegde suikers' of ‘goed voor de botten'.

De lijst van 222 toegestane gezondheidsclaims is opgesteld door de Europese Commissie. Producenten konden hun gezondheidsclaims tot begin 2008 ter goedkeuring voordragen bij de Commissie. Uiteindelijk legde de Commissie 4000 voorstellen voor aan de European Food Safety Authority (EFSA). De EFSA beoordeelde de 4000 claims en gaf het groene licht aan 222 claims en alleen deze zijn vanaf 14 december 2012 toegestaan.

Medische claims zijn niet meer toegestaan, alleen bij geneesmiddelen. Op de verpakking of het etiket van een levensmiddel mag op geen enkele wijze gesuggereerd worden dat het levensmiddel ziektes kan genezen, behandelen of voorkomen. De NVWA treedt streng op tegen bedrijven die medische claims maken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op deze Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft nog geen besluit genomen voor gezondheidsclaims bij kruiden en kruidenpreparaten.

Kijk voor meer informatie op www.efsa.europa.eu.

Bron: VMT (www.vmt.nl)