HomeNieuwsEuropese instellingen vinden na drie jaar compromis over voedseletiketten

Europese instellingen vinden na drie jaar compromis over voedseletiketten

europees-parlement-logoEr lijkt een definitieve doorbraak te zijn in de jarenlange discussie over nieuwe regels voor etiketten op voedselverpakkingen in de Europese Unie. Het voorzichtig compromis dat het Europees Parlement en de lidstaten vorige week bereikten, is woensdag formeel goedgekeurd door diezelfde lidstaten. “Dit is een mijlpaal”, reageerde Renate Sommer, de Duitse die voor het parlement de onderhandelingen leidde. “In de toekomst zal de informatie op verpakkingen veel duidelijker en uitgebreider zijn.”

De discussie over de etikettering sleepte al drie jaar aan maar is nu dus tot een goed einde gebracht. De belangrijkste vernieuwing is dat de energiewaarde van een product en de aanwezige hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, proteïnen, suiker en zout in een leesbare tabel moet aangebracht zijn. De vraag van met name de linkse partijen in het parlement om die tabel verplicht vooraan op de verpakking te plaatsen, sneuvelde al in de bevoegde parlementaire commissie. Verder zullen allergene stoffen – die dus allergieën kunnen veroorzaken – duidelijk gemarkeerd moeten worden in de lijst met ingrediënten. Ook over het moeilijkste discussiepunt werd overeenstemming bereikt: de vermelding van het land van oorsprong. Voor rundsvlees, honing, olijfolie en verse groenten en fruit is dit al verplicht, de lijst wordt voortaan uitgebreid met varkens-, schapen- en geitenvlees en gevogelte. Op zijn volgende plenaire vergadering, over twee weken, zal ook het parlement de compromistekst goedkeuren.

Bron: Metrotime.be