HomeNieuwsEuropees Parlement wil verkoop eieren per gewicht in plaats van per aantal

Europees Parlement wil verkoop eieren per gewicht in plaats van per aantal

eierdoos-klAls het aan het Europees Parlement ligt, moeten eieren voortaan per eenheid gewicht verkocht worden (bijvoorbeeld 500 gram eieren) en niet meer per aantal (zoals een dozijn). Hierdoor moeten fabrikanten fors investeren in nieuwe etiketten, zo meldt de website EVMI.nl.

Het nieuwe wetsvoorstel is bedoeld om etiketten op voedingsmiddelen in de EU te standaardiseren. Etiketten moeten dan het gewicht vermelden en niet langer het aantal producten in een verpakking. De wet zou volgend jaar van kracht moeten worden, meldt het Britse online vakblad The Grocer.

Geen uitzonderingen

Afgelopen week stemde het Europees Parlement tegen een amendement dat het voor landen mogelijk moest maken een lijst van producten op te stellen die per aantal verkocht mogen blijven worden.

Als het nieuwe voorstel het haalt, wordt de verkoop van fruit en groenten per stuk (de meest gebruikte eenheid) verboden. Ook zal er op een verpakking niet meer 6 croissants staan maar 500 gram croissants.

Promoverpakkingen

Bovendien zullen, volgens The Grocer, promotionele verpakkingen als ‘8 chocoladerepen voor de prijs van 6’ niet langer toegestaan zijn. Onder de bestaande regelgeving kunnen lidstaten dit nog zelf regelen. Maar als de nieuwe wet van kracht wordt, zijn er geen uitzonderingen per land meer mogelijk.

Fabrikanten (met name de kleineren, zoals plaatselijke bakkers en groenteboeren en eierproducenten) moeten extra kosten maken voor nieuwe etiketten. Bovendien zal de verkoop naar gewicht en niet meer naar aantal ervoor zorgen dat ze moeten investeren in nieuwe weegapparatuur.

Bron: EVMI.nl