HomeMachinesAandrijven en besturenEuropees onderzoek naar gerobotiseerde verpakkingslijn

Europees onderzoek naar gerobotiseerde verpakkingslijn

De EU heeft het officiële startsein gegeven voor het onderzoekproject PicknPack. Het PicknPack concept gaat uit van een gerobotiseerde verpakkingslijn die het mogelijk maakt om flexibel en effectief te werken en de voedselveiligheid te garanderen. Het verpakte product en de verpakte hoeveelheid kunnen real time worden aangepast zodat optimaal ingespeeld kan worden op de vragen vanuit de markt.

Er worden drie modules ontwikkeld. De eerste module is gericht op het bepalen van de kwaliteit van individuele producten of van kleine hoeveelheden product, zowel voor als na het verpakken. De tweede module is gericht op ontwikkeling van robotica om producten te sorteren, op te pakken en te transporteren. De derde module is een verpakkingseenheid die verschillende soorten en maten verpakkingen kan vullen met producten. De verpakking wordt daarbij geseald, de luchtsamenstelling in de verpakking kan worden aangepast en de verpakking kan direct decoratief worden bedrukt.

Het PicknPack project loopt vier jaar en heeft een budget van bijna 12 miljoen euro. De EU draagt bijna 9 miljoen euro bij. Het project is onderdeel van het ‘7th Framework Programme' en valt binnen het thema ‘Food, Agriculture and Fisheries, and Biotechnology'. Wageningen UR is coördinator van het PicknPack project. Binnen het project werken 14 partners uit 9 landen samen.

Kijk voor meer informatie op www.picknpack.eu.

Bron: VMT (www.vmt.nl)