HomeNieuwsEuropeanen halen jaarlijks meer dan 11 miljoen ton glasverpakkingen op voor hergebruik

Europeanen halen jaarlijks meer dan 11 miljoen ton glasverpakkingen op voor hergebruik

FEVE, de Europese glasverpakkingsfederatie, maakte onlangs zijn jaarlijkse statistieken over glasrecycling in Europa bekend. België blijft Europees koploper in glasrecycling. Maar liefst 99% van de glasverpakkingen wordt opgehaald voor hergebruik. Luxemburg behoudt de tweede plaats met 92%. Nederland scoort iets minder goed dan vorig jaar, maar doet het nog steeds behoorlijk: 83% van de glasverpakkingen wordt er gerecycled. Dat is ruim boven de vooropgestelde Europese norm van 60%. Europa doet het uitstekend: voor het eerst stijgt het gemiddelde recyclingpercentage in de regio boven 70%. FEVE-lid Owens-Illinois (O-I), de grootste producent van glasverpakkingen in Europa, is erg opgetogen met de cijfers.

In 2011 werd in de Europese unie meer dan 11 miljoen ton – of het equivalent van 25 miljard glazen flessen en potten – gerecycled. “We zijn erg positief over de opwaartse trend in glasrecycling”, zegt Viivika Remmel, marketing director O-I Europa. “Glas is het meest natuurlijke en duurzame verpakkingsmateriaal. Het kan oneindig worden gebruikt voor de productie van nieuwe glazen flessen en potten. Voor elke 10% gerecycled glas die we in de productie gebruiken, kunnen we de uitstoot en het energieverbruik met 3% laten dalen. Zo ondersteunt O-I klanten die hun bevoorradingsketen duurzamer willen maken. We hebben onszelf ook een duurzaamheidsdoel gesteld: tegen 2017 willen we het aandeel gerecycled glas in onze glasverpakkingen verhogen naar 50% wereldwijd. Enige voorwaarde is dat de scherven aan onze kwaliteitseisen voldoen zodat we kwaliteitsproducten kunnen blijven leveren.”

Communicatie en voorlichting essentieel

België is nog steeds koploper in het Europees klassement met een recyclingpercentage van 99%. Luxemburg behoudt de tweede plaats met 92% en Zweden staat op een verdienstelijke derde plaats met 93%. Het Nederlandse recyclingpercentage zakte van 91% naar 83%. Daarmee ging Nederland van een derde naar een zevende plaats. De volledige rangschikking en meer details vindt u op de website van FEVE. Gerard Pille, sales- and distribution director O-I Benelux reageert: “Hoewel het recyclingpercentage voor Nederland verminderd is ten opzichte van vorig jaar scoren we nog altijd hoger dan het Europees gemiddelde. Goede communicatie naar en voorlichting van de consument blijft van groot belang. Tenslotte blijft glas het duurzaamste verpakkingsmateriaal.”

O-I engageert zich en sluit voortdurend nieuwe creatieve samenwerkingen af met ophaal- en verwerkingsbedrijven in Europa en wereldwijd. Dit om te verzekeren dat gerecycled glas met de juiste kwaliteitseisen geleverd wordt. Maar ook om betere ophaalsystemen te ontwikkelen. Viivika Remmel: “Ons bedrijf zoekt actief naar innovatieve samenwerkingen die niet simpelweg glas verzamelen, maar verzekeren dat zo veel mogelijk glasscherven opnieuw gesmolten kunnen worden.”

Kijk voor meer informatie op www.o-i.com.