HomeNieuwsBedrijven en personenEuro West opereert en verpakt steeds duurzamer dankzij zonnepanelen

Euro West opereert en verpakt steeds duurzamer dankzij zonnepanelen

Euro West in Poeldijk opereert steeds duurzamer. De succesvolle verpakker van groenten en fruit op industrieterrein ABC Westland heeft recent maar liefst 1.650 zonnepanelen op het immense dak laten installeren via installateur Wattco uit Maasdijk. De totale installatie nam zo’n drieënhalve week in beslag en werd eind mei succesvol afgerond.

De groene stap past uitstekend in de ambitie van Euro West om steeds duurzamer te opereren, zowel productgericht, operationeel als met energie. “Dit is een grote stap voorwaarts richting de zelfvoorziening van energie”, aldus directeur Marco Vijverberg van Euro West. “Naast het duurzame karakter van deze investering, verwachten we met de panelen uiteraard ook een aanzienlijke besparing te realiseren op de energienota. Euro West gebruikt 98% van de opgewekte energie zelf, de overige 2% gaat terug het net op. De panelen hebben een vermogen van 295 WP (wattpiek) en zijn geplaatst met Enphase micro-omvormers. Voorafgaand aan de plaatsing is het dak door de firma Westdak tevens voorzien van een nieuwe bitumen dakbedekking, zodat de panelen maar liefst 25 jaar kunnen blijven liggen; ook een investering vanuit duurzaamheid ingegeven.”

De beslissing van Euro West om te investeren in zonnepanelen werd vanuit de overheid gestimuleerd door de toegekende SDE+-subsidie. Vijverberg: “De subsidie maakte het voor ons daadwerkelijk mogelijk om deze groene ambitie waar te maken. De eerste twee keer werd ons verzoek afgewezen, de derde keer was het gelukkig wel raak. We zijn er ontzettend blij mee.”

Voor Wattco was de opdracht bij Euro West een mooie nieuwe kans om in de eigen regio te tonen waarom het bedrijf terecht wordt gezien als koploper in het leveren van duurzame en maatwerk energieprojecten. Sales Manager Wendy Bronsveld-Alsemgeest van Wattco: “Euro West en Wattco zijn geen onbekenden van elkaar. Toen eind 2017 de plannen ontstonden voor het verduurzamen van de bedrijfslocatie van Euro West via zonnepanelen, nam Marco Vijverberg contact met ons op. De contacten verliepen prima en hebben op basis van vertrouwen en prijs geresulteerd in de gunning aan Wattco. Ruim een jaar later heeft Euro West zijn plannen gerealiseerd. De totale investering zal in circa 5 jaar zijn terugverdiend.”

Naast zonnepanelen onderneemt Euro West overigens ook andere initiatieven om milieuvriendelijker te kunnen opereren. Zo startte het in 2017 al met een noviteit door de koel- en rijpcellen voor met name de daarin opgeslagen avocado’s en mango’s op koeltemperatuur te houden via bietensap. “Ook kijken we samen met onze opdrachtgevers, waaronder diverse supermarktketens, heel intensief naar de mogelijkheden om het gebruik van plastic verpakkingen terug te dringen”, aldus Vijverberg. “Papieren verpakkingen, vergelijkbaar met eierdoosjes, zullen ook in de groente- en fruitsector hun intrede maken. Ook daarin is een grote rol voor ons weggelegd en zien relaties onze groene ambitie terug.”

Euro West is verpakker van groenten en fruit voor elke Europese retailer. Het bedrijf is voor veel binnen- en buitenlandse producenten, groothandelaren en exporteurs een tussenschakel met een grote toegevoegde waarde. Euro West kent geen grenzen in het klantspecifiek verpakken van groenten en fruit.

www.euro-west.nl