HomeNieuws"Etiketteringsfouten vaak oorzaak recalls"

“Etiketteringsfouten vaak oorzaak recalls”

Etiketteringsfouten of verwisseling van etiketten zijn verantwoordelijk voor 87 procent van alle meldingen over allergenen in het Europese waarschuwingssystem. Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) heeft in 2012 in totaal 3432 meldingen over voedingsproducten ontvangen, waarvan 116 over allergenen. In totaal betreft het bij dertien meldingen producten uit Nederland. De meeste meldingen hebben betrekking op melk gevolgd door sulfiet, gluten en pinda. Deze kwamen voornamelijk uit de productgroep bakkerijproducten.

Kruisbesmetting heeft de naam vaak de veroorzaker te zijn van problemen met allergenen met recalls tot gevolg. Etiketfouten blijken echter de grote boosdoeners te zijn. De resultaten van de uitgevoerde analyses bevestigen dit. Bij analyses worden veelal hoge concentraties van het allergeen aangetroffen. Vooral bij analyses op melk, gluten en pinda worden zeer hoge waarden gemeten. Dan is er geen sprake meer van kruisbesmetting, maar van niet gedeclareerde ingrediënten. De onbedoelde aanwezigheid van allergenen is wettelijk niet geregeld. De kans op analyseafwijkingen bij waarden net boven de detectiegrens is groot, waardoor producten wellicht onnodig worden geweerd.

Bron: VMT (www.vmt.nl)