Levensmiddelenbedrijven zijn niet klaar voor de nieuwe regels voor etiketten op voedsel die over een maand ingaan. Die regels zijn opgelegd door de EU om consumenten beter te informeren over wat er in hun eten zit. Zo moet voortaan duidelijk op het etiket staan hoeveel zout een product bevat en of er stoffen in zitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Vanaf 13 december moet al het voorverpakte eten en drinken dat fabrikanten produceren aan de nieuwe regels voldoen.
Op overtreding van de regels staat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maximaal 4.500 euro boete. Veel ondernemers riskeren zo’n boete. Adviesbureaus in de levensmiddelenbranche schatten dat zeker een kwart van de fabrikanten zijn etiketten niet op tijd in orde heeft. “Er is geen enkel excuus voor bedrijven om hier niet op tijd klaar voor te zijn. Ze hebben drie jaar de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden”, stelt de Consumentenbond.
In de supermarkt zullen voorlopig nog veel producten met oude etiketten in de schappen liggen, van producten die voor 13 december zijn gefabriceerd.
Kijk voor meer informatie op www.vwa.nl.
Bron: Leidsch Dagblad