HomeNieuwsPilotgroep GS1 DAS op levensmiddelenetiketten in 2013 van start

Pilotgroep GS1 DAS op levensmiddelenetiketten in 2013 van start

In 2013 gaat de eerste pilotgroep van start om GS1 DAS toe te passen op etiketten van levensmiddelen. In 2011 is hierover een Europese Verordening ‘Voedselinformatie voor consumenten' aangenomen, waarin staat dat bedrijven die levensmiddelen online verkopen de etiketinformatie online beschikbaar dienen te stellen.

In 2012 is door een werkgroep, bestaande uit retailers en fabrikanten, onderzocht welke informatie via GS1 DAS uitgewisseld zou moeten worden en of dit technisch mogelijk is. In 2013 gaat, zoals hierboven vermeld, de eerste pilotgroep van start. Hierna volgt een snelle uitrol naar alle aangesloten leveranciers uit de levensmiddelensector om op tijd de gegevens voor de consument beschikbaar te kunnen hebben.

Consumenten hebben pas écht wat aan productinformatie als het gehele assortiment van de supermarkt in kaart is gebracht en als deze informatie volledig en betrouwbaar is. De betrouwbaarheid van de productdata zoals ingrediënten is nu echter vaak onvoldoende omdat de informatie vaak niet bij de bron (de fabrikant/merkhouder) vandaan komt.

De sector wil volgens GS1 Nederland daarom graag dat de fabrikant of merkhouder de bron is voor etiketinformatie. Voor de logistieke stamgegevens wordt de GS1 DAS-artikeldatapool al gebruikt. Daarom gaat de wettelijk verplichte etiketinformatie ook via GS1 DAS geregistreerd en uitgewisseld worden.

Kijk voor meer informatie op www.gs1.nl.

Bron: GS1/NVC