Transformeer uw etiketteerproces. Dit is de slogan voor de nieuwe Espera machinegeneratie Nova en beschrijft modulariteit, flexibiliteit en innovatie op het gebied van wegen en etiketteren van verse verpakte producten. Klassieke prestatieparameters, zoals machinesnelheid en etiketteer-nauwkeurigheid worden namelijk meer en meer standaard. In de tijd van de digitalisering zijn ook andere factoren van belang. Machines met geïntegreerde preventieve onderhoudstechnieken of assistentiesystemen die de machinebediener en het productieteam in hun dagelijkse werk faciliteren, worden de norm van de toekomst. Omdat dankzij dergelijke technologieën een maximale machinebetrouwbaarheid en een minimale uitvaltijd van het proces kunnen worden gerealiseerd. Processen worden beter en kosten kunnen worden verlaagd. Wat zou er gebeuren wanneer een weeg-/uitprijsmachine net zo eenvoudig te gebruiken zou zijn als een smartphone? Espera realiseerde dit met de nieuwe machinegeneratie Nova. Hiermee stapt Esperamet haar nieuwe technologieën in de digitale wereld.

Voor gebruikers van uitprijsmachines is de thermische printkop altijd een zogenaamde ‘zwarte doos'. Vaak beschadigen dotjes van de thermische printkop spontaan en ongepland. Dit leidt tot een onmiddellijke daling van de afdrukkwaliteit op een etiket. Soms wordt dit niet ontdekt tijdens de productie en worden slecht geëtiketteerde of niet volledig leesbare etiketten naar de retailers gestuurd. Slecht leesbare barcodes zouden bijvoorbeeld een no-go-criterium kunnen zijn voor retailers, omdat ze met hun scannersysteem de producten niet kunnen scannen. Ook informatie die relevant is voor de consument, bijvoorbeeld voedings- of allergeeninformatie of de houdbaarheidsdatum van een product moet duidelijk leesbaar zijn. In het ergste geval begint de detailhandel met het terugroepen van producten met een slechtere aanduiding en verhaalt de kosten op de producent. Het nieuwe Espera Nova machineconcept voorkomt dat dergelijke storingen zich voordoen met de unieke SmartHead-technologie en de volledige controle over een thermische printkop. Dit garandeert kwaliteitscontrole op het hoogste niveau. Via de machineterminal heeft de operator de mogelijkheid om de real-time status van de thermische printkop te regelen, inclusief de resterende real-time looptijd van de thermische printkop. Zodra defecte of beschadigde dotjes ontstaan en de afdrukkwaliteit begint te verminderen, stuurt de machine een bericht naar de operator en visualiseert het defect in een real-time etiket-afbeelding.

Met de unieke SmartCorrection-functie kan de operator de afdrukkwaliteit actief optimaliseren zonder de productie te onderbreken voor tijdrovende wijzigingen van de thermische printkop. Deze SmartCorrection-functie is uniek in de markt en maakt het mogelijk de overal levensduur van een thermische printkop te verlengen en niet-geplande stil- stand in de productie te verminderen. Onderhoudsonderbrekingen voor het wisselen van de thermische printkop kunnen worden uitgesteld tot het einde van de productierun, in plaats van een tijdrovende en kostbare onderbreking tijdens de lopende productiedag. Deze unieke technologie is nu beschikbaar in combinatie met de nieuwe weeg-/uitprijs generatie Espera Nova.

Onafhankelijk of klassieke trays, skin verpakkingen, rek- of krimpverpakkingen worden geëtiketteerd en onafhankelijk hoe verschillend de productgeometrie en het oppervlak van een pakket is, met het nieuwe applicatorconcept Switch & Go kunnen klanten kiezen uit verschillende applicatortechnologieën, aangepast voor hun product. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende blaas- of contactapplicaties om een label op een verpakking aan te brengen. Speciaal voor gevoelige producten, bijvoorbeeld rekverpakkingen met aardbeien, kan de blaasapplicatie worden geselecteerd. Voor klassieke tray-applicaties kunnen gebruikers de contact-pendeltoepassing kiezen. Of het nu om gevoelige toepassingen, snelle toepassingen of om een combinatie van beiden gaat: de nieuwe machinegeneratie Nova biedt unieke technologieën, aangepast aan de eisen/wensen uit de voedings-middelenindustrie met een maximum aan individuele wensen en flexibiliteit.

www.espera.com