De Multi Roller Printer-technologie ES 7800 van Espera maakt het wegen, printen en aanbrengen van maximaal vijf verschillende labels mogelijk via slechts één centrale printer. De Multi-roller printer heeft vijf individuele etiketcassettes die volledig afzonderlijk kunnen worden getriggerd, afhankelijk van welk product op de band wordt getransporteerd. Dit betekent dat met slechts één machine kleine hoeveelheden of chaotisch aangevoerde producten volledig individueel kunnen worden gewogen, geprint en geëtiketteerd.

Bij de meeste weeg-uitprijsmachines moet elke productvariant worden afgehandeld met een afzonderlijke productielijn of moet de etikettenrol steeds worden gewisseld, afhankelijk van welk label voor elk pakket moet worden gekozen. Dit kost enorm veel tijd en hiermee neemt de downtime van de productielijn aanzienlijk toe. De ES 7800 Multi Roller Printer lost dit probleem op met slechts één machine: maximale flexibiliteit in de variatie van labels en ruimtebesparende integratie in volledige verwerkingslijnen.

De Duitse vleesverwerker Sostman Fleischwaren heeft in 2018 besloten om in deze innovatieve technologie te investeren. Door deze keuze te maken, hebben ze hun productie en processen volledig gereorganiseerd. Van handmatig wegen met verschillende productielijnen schakelden ze over op een volledig automatisch etiketteerproces met chaotische productstromen op slechts één centrale lijn. Toen ze dit project in samenwerking met Espera startten, was de belangrijkste voorwaarde om het enorme productaanbod op een minimale vloeroppervlakte te realiseren. Onafhankelijk of er klassieke trays van vlees, worsten, vleeswaren of bakjes salade worden geëtiketteerd.

Met de Multi-rollerprinter kan elk product afzonderlijk worden voorzien van een actueel geprint etiket op één machine binnen een continue productstroom. Ook kunnen verschillende variaties in verpakkingsgrootten en verpakkingsvormen worden verwerkt met deze machineoplossing. Zowel de printer aan de bovenkant als de printer aan de onderkant passen de positie volledig automatisch aan, afhankelijk van de grootte of vorm van de verpakking. Ook voor chaotische productstromen is er geen beperking. Dit garandeert dat de producten altijd op de perfecte positie worden geëtiketteerd. De geïntegreerde productgeleiders realiseren een perfecte productgeleiding op de transportbanden. Vooral in combinatie met de unieke ‘worstgroeve’, die ronde producten in het midden van de banden positioneert en hiermee goed transporteert.

Orderdata worden bij Sostman volledig online overgedragen middels de Espera Esprom NG online-integratie. Product- en ordergegevens worden volledig automatisch naar de machine verzonden. Dit garandeert dat altijd de nieuwste/laatste labelinformatie op de producten wordt afgedrukt. Na het etiketteren worden de relevante bestelgegevens volledig automatisch teruggestuurd van de machine naar het ERP-systeem.

Een extra uitdaging voor de realisatie van dit project bij Sostman was de minimale ruimte binnen de productieomgeving. Met een lengte van ongeveer twee meter biedt de multi-rollerprinter een perfecte oplossing voor kleine productieruimtes. Met de multi-rollerprinter kan op de kleinste winkelvloerruimte een productvolume worden afgehandeld dat met conventionele prijsetiketteermachines minimaal de ruimte van vijf afzonderlijke etiketteerlijnen vraagt.

www.espera.com