HomeNieuwsBedrijven en personenEspera automatiseert controleproces bij Bauwens Meat met vision-systeem

Espera automatiseert controleproces bij Bauwens Meat met vision-systeem

Fouten in etiketten of de verpakking worden veel sneller afgestraft dan vroeger. Controleren en nog eens controleren, is dan ook de boodschap. Alleen vereist dat heel wat mankracht, wat op zich weer (te)veel kosten met zich meebrengt. Gelukkig bestaat er een andere oplossing die efficiënt en goedkoop is, namelijk controle door middel van het ESVS-systeem van Espera. Bauwens Meat ging onlangs met de Belgische primeur lopen, want deze vleeswarenproducent heeft als eerste dit vision-systeem geïmplementeerd.

De geschiedenis van Bauwens Meat gaat terug tot in 1909 toen Theo Bauwens besloot om zich in Antwerpen als slager te vestigen. Al snel was de vraag naar zijn gekookte vleeswaren zo groot dat hij met een productie-atelier begon. En zo groeide Bauwens doorheen de decennia uit tot één van de belangrijkste Europese producenten van gekookte vleeswaren. Vandaag is de firma in handen van de vierde generatie en telt ze 150 medewerkers die wekelijks gemiddeld 250 ton product fabriceren. Deze worden voor 35 procent in de Benelux gecommercialiseerd aan distributeurs, grossiers, de retail en andere voedingsfabrikanten. De rest wordt uitgevoerd naar alle uithoeken van de wereld. Naast de befaamde vleeswaren op basis van varkensvlees, omvat het gamma nu ook charcuterie van gevogelte en rundsvlees.

Extra controle noodzakelijk

Bauwens Meat produceert meer dan tweehonderd verschillende recepturen die dan ook nog eens in een erg brede waaier van verpakkingen op de markt worden gebracht. De eigen merken Supercaro en Goldwurst schrijven immers maar 30 procent van het volume op hun naam, al de rest is private label. Om dit alles in goede banen te leiden, beschikt Bauwens Meat over volautomatische verpakkingslijnen, waarvan drie voor consumentenverpakkingen.

“Om op zeker te spelen, worden alle verpakkingen en hun label nog eens handmatig gecontroleerd”, vertelt Zaakvoerder Herman Bauwens. “Het kan immers altijd gebeuren dat er een stukje vlees in de seal belandt, waardoor de verpakking niet goed is gesloten. Of er bevinden zich luchtbellen in de verpakking. Of de sneetjes liggen niet goed. Of er staat verkeerde of onleesbare informatie op het label. Zelfs een verkeerde bedrukking kan voorvallen, aangezien we erg snelle productiewissels hebben.”

Manuele inspectie niet langer kostenefficiënt

Omdat deze manier van werken erg tijdsintensief is, ook mensen fouten kunnen maken en de onderneming blijft groeien, zocht Bauwens Meat al langer naar een manier om dit proces te automatiseren. “Het is niet dat we ontzettend vaak met fouten werden geconfronteerd. Maar het kan altijd beter, en we zoeken altijd om op alle vlakken een trendsetter te zijn”, aldus Herman Bauwens.

Veel oplossingen om de controle van de verpakking en het label te automatiseren, zijn er volgens Espera momenteel nog niet op de markt. Bauwens Meat testte er twee uit en koos uiteindelijk voor de ESVS van Espera. Herman Bauwens: “Dit vision-systeem is volgens ons naar voedselveiligheid, foutenreductie en compatibiliteit met de verpakkingslijn de beste optie. Het laat ook toe om meer parameters te checken dan de andere oplossing. Bovendien is Espera al jarenlang onze huisleverancier voor weegschalen en etiketteerders. We weten dus dat we op een excellente kwaliteit van apparaten en service kunnen rekenen.”

Waarover gaat het?

De ESVS controleert elk type verpakt voedsel volledig automatisch aan de boven- en onderkant op basis van verschillende criteria. Hiertoe maakt het gebruik van hoge resolutie line scan camera's, en dit aan een maximale snelheid van 150 pakjes per minuut. De bovenste controle gebeurt door een verticaal beweegbare line scan camera inclusief verlichtingsunit, die automatisch naar de juiste verpakkingshoogte bewegen. De afstand tussen de bovenrand van de verpakking en de verlichtingsunit blijft hierdoor constant, terwijl de verschillende hoogtes automatisch worden ingesteld. Het onderste camerasysteem is ook voorzien van een verlichtingsunit.

Herwig Smeets, Zaakvoerder van Espera Belgium: “De ESVS camerasystemen kunnen individueel in bestaande transportsystemen worden geïntegreerd. Optioneel zijn er sorteerstations beschikbaar, of bestaande sorteerders kunnen door de ESVS worden aangestuurd. Onze oplossing kan de stand van de verpakking controleren, alsook de aanwezigheid en positie van etiketten. In concreto kan bijvoorbeeld dus de positie én de afmetingen worden gecontroleerd, evenals de gebruikte folie, de barcode en de positie plus inhoud van de etiketten. Het systeem is immers uitgerust met een automatische optische tekenherkenning. Optioneel is het zelfs mogelijk om de sealrand op lekken of de aanwezigheid van vreemde materialen te controleren.” Een referentieverpakking vormt de basis van de controle. Via de interactieve ESVS software kunnen alle te verifiëren elementen en toleranties worden ingesteld. Verder biedt de software de mogelijkheid om verschillende soorten rapporten te genereren.

Kijk voor meer informatie op www.espera.com.