HomeNieuwsBeurzen en evenementenEmpack speelt in op aanpak van medicijnvervalsing

Empack speelt in op aanpak van medicijnvervalsing

nvc-empack-den-bosch-1

Recent is gebleken dat de onderschepping van vervalste geneesmiddelen in de Europese Unie de afgelopen jaren fors is toegenomen. Daarom wordt tijdens Empack 2012 een lezing gegeven door Michaël Nieuwesteeg van het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) waarin wordt ingespeeld op de nieuwe Europese Richtlijn voor het garanderen van de echtheid van medicijnen.

empack-den-bosch-2012-logoIn de huidige situatie zijn medicijnen erg vervalsinggevoelig. Jaarlijks worden er in de Europese Unie 25 miljard farmaceutische verpakkingen geproduceerd. 50% van deze medicijnen bezit een recept verplichting. Via het internet zijn medicijnen gemakkelijk te bestellen. Omdat op het vervalsen lage straffen staan, er een laag risico is om ontmaskerd te worden en het bovendien een lucratieve handel is, worden medicijnen op grote schaal vervalst. Er dienen maatregelen genomen te worden om dit tegen te gaan omdat hier de volksgezondheid op het spel staat. Bovendien loopt de verpakkingsindustrie imago- en reputatieschade op.

Op dit moment is er in de Europese Unie het EFPIA project gestart om Europese richtlijnen voor vervalste medicijnen op te stellen. Tot en met 27 april a.s. heeft de verpakkingsindustrie de kans om suggesties te doen met betrekking tot het tegengaan van medicijnvervalsing.

Vooruitkijkend dient in 2017/2018 de Europees farmaceutische supply chain getransformeerd te zijn. 12,5 miljard medicijnen en hun farmaceutische verpakkingen moeten minstens een serienummer dragen en een beveiligde sluiting bevatten. Andere landen en regio’s moeten geïnspireerd raken om de transformaties te volgen.

De learnShops van het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) maken onderdeel uit van het totale learnShops programma op Empack.

Kijk voor meer informatie op www.easyfairs.com/empack-nl.