De verpakkingsbeurs Empack heeft één van haar hoofdthema’s voor 2019 bekend gemaakt: Plastics Recycling. Het recyclen van plastic is een hot topic in de Nederlandse verpakkingsindustrie. Zo zoeken grote A-merkfabrikanten nieuwe samenwerkingen met innovators om het gebruik van plastic te reduceren, te hergebruiken of te recyclen. Het hoofdthema wordt onder andere behandeld in de vorm van een miniconferentie over gerecycled plastic voor voedselcontactmomenten.

Verbod op wegwerpplastic

“De industrie staat niet stil. Op dit moment wordt er meer dan ooit gewerkt aan duurzamere oplossingen. De tijd om over te gaan tot actie is dan ook nu en in het nieuws worden al volop allerlei duurzame initiatieven naar buiten gebracht”, legt Irma de Hoon, Group Event Director van Empack uit. “Zo zien we dat supermarktketens in de winkel alternatieven aanbieden voor een duurzamere verpakking. En op de valreep van 2018 viel het definitieve akkoord vanuit de Europese overheid voor een verbod op wegwerpplastic. Door al deze initiatieven lijkt het alsof plastic per definitie slecht is, maar is dat ook altijd zo? Het antwoord op deze vraag krijgen verpakkingsprofessionals op Empack 2019.”

Gerecycled plastic voor voedselcontactmaterialen

Het recyclen van plastic is dan ook het hoofdonderwerp dat uitvoerig terugkomt tijdens Empack 2019. In samenwerking met NRK, onder leiding van Kris Callaert, wordt dit onderwerp behandeld in de vorm van een miniconferentie ‘Gerecycled plastic voor voedselcontactmaterialen'. Vier experts delen de laatste ontwikkelingen op het gebied van recycleerbare materialen die ingezet kunnen worden voor verpakkingen in de voedselindustrie. Welke wetgeving komt daarbij kijken? Waar dien je rekening mee te houden bij het testen van deze materialen? Is het nog altijd voedselveilig wanneer je gerecycleerd plastic verpakkingsmateriaal inzet voor de voedselindustrie?
Deze prangende vragen worden behandeld tijdens deze inhoudelijke conferentie waar praktische handvaten gegeven worden om direct mee aan de slag te kunnen. Na afloop van deze conferentie volgt een paneldiscussie, waarbij ook het publiek actief betrokken wordt. De namen van de vier sprekers worden binnenkort bekend gemaakt, evenals het exacte tijdstip van de miniconferentie.

Ketensamenwerking en E-packaging

Naast het thema Plastics Recycling worden de thema’s Ketensamenwerking en E-packaging groots gebracht in het theater van Empack 2019. Alle drie hoofdthema’s die Empack-organisator Easyfairs doorvoert hebben een link met duurzaamheid, want ook de verpakkingsindustrie ontkomt daar momenteel niet aan.

Praktische info

Al jarenlang is Empack het ontmoetingsmoment voor de Nederlandse verpakkingsindustrie. In 2019 vindt Empack plaats op woensdag 3 en donderdag 4 april in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Met 320 exposanten, 6.500 bezoekers en vele topsprekers uit deze altijd ontwikkelde industrie is het elk voorjaar een must voor verpakkingsprofessionals elkaar te ontmoeten om het netwerk te versterken, kennis op te halen en om noviteiten te ontdekken zodat een machine nog sneller, efficiënter of duurzamer kan verpakken.

Automation en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vindt Empack in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats met Automation en Logistics & Distribution in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Samen maken deze vakbeurzen de Brabanthallen op 3 en 4 april 2019 tot het ontmoetingsmoment waar verpakken, logistiek, distributie en de automatiseringskant onder één dak samenkomen.

www.empack.nl