Op 3 en 4 april 2019 vindt Empack plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. De verpakkingsbeurs telt ruim 300 exposanten en mikt op 6.500 bezoekers. Empack is de plek om face-to-face zaken te doen met de beslissingnemers uit de verpakkingsindustrie, maar ook het jaarlijkse moment voor verpakkingsspecialisten, inkopers, productie- en logistiek managers om met elkaar bij te praten over actuele thema’s. Om dit te faciliteren, introduceert Empack dit jaar drie netwerklounges die zijn gericht op peer-to-peer netwerken voor bezoekers.

Binnen de drie netwerklounges, die zijn gevestigd in de nieuwe, centrale entree van de Brabanthallen, draait het om het aangaan van dialoog. In de netwerklounge ontmoeten bezoekers andere verpakkingsprofessionals die met vergelijkbare dillema’s kampen. Ook krijgen zij dankzij de aanwezigheid van experts handzame tools en concrete adviezen. In het minitheater dat gekoppeld is aan de netwerklounges worden presentaties verzorgd door netwerkpartners. Zo biedt Empack voortdurend inspiratie en mogelijkheden tot netwerken en het leggen van contact.

Op verschillende plekken zijn gedurende de twee dagen continu specialisten te vinden die de onderlinge dialoog naar wens kunnen begeleiden en bezoekers bijpraten over hot topics.

Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) is twee dagen aanwezig in één van de netwerklounges om het thema ‘Design for Intended Use’ (DIU) toe te lichten en de markt uit te nodigen om tot oplossingen te komen. Michaël Nieuwesteeg verzorgt op woensdag 3 april van 10.30 tot 12.00 uur een presentatie in het minitheater, waarin hij de achtergronden van het DIU-denken deelt en aanzet tot nadenken over hoe en waar DIU een positieve impact kan hebben op de samenleving als geheel en op de verpakkingssector in het bijzonder.

PEFC is tijdens beide beursdagen vertegenwoordigd in één van de netwerklounges. Bezoekers zijn van harte welkom om challenges in het gebruik van duurzame materialen met elkaar en de experts van PEFC te bespreken. Tijdens de eerste beursdag verzorgt PEFC een mini-conferentie over duurzame materialen binnen het thema ‘Resource: Kies innovatief, biobased & circulair’. Onder leiding van dagvoorzitter Siem Haffmans, van Partner for Innovations, vertellen diverse sprekers over de duurzame waardes en visies van hun organisatie qua impact op milieu, mens en economie. De conferentie vindt plaats op woensdag 3 april van 14.00 – 16.00 uur in het minitheater naast de netwerklounges.

MVO Nederland bezet op 3 april een netwerklounge, waarbij zij actief op zoek gaat naar passende matches op het gebied van duurzaamheid, gedurende de beurs en daarna. Door het visueel maken van de uitdagingen en oplossingen tijdens de beurs worden bezoekers getriggerd om aan de slag te gaan met duurzame en klimaatneutrale verpakkingen en om de samenwerking met partners op te zoeken.

Kennisinstituut voor Duurzaam Verpakken bezet de lounge over Recycling op donderdag 4 april en gaat hier nog dieper op in door middel van de recent ontwikkelde Recyclecheck. Met deze tool biedt zij de verpakkingsindustrie direct inzicht in de recyclebaarheid van de verpakking die zij momenteel inzetten. Van 10.30 tot 12.00 uur verzorgt KIDV een drietal sessies in het minitheater, waarbij aandacht wordt besteed aan de recyclechecks voor vormvaste kunststof verpakkingen, flexibele kunststof verpakkingen en papier/kartonnen verpakkingen. Tevens wordt, samen met PRN, ingegaan op het materiaalverduurzamingsplan papier en karton en vindt een sessie over chemisch recyclen plaats.

Naast netwerken zijn kennis en innovatie ook twee belangrijke pijlers van de vakbeurs. Zo worden de thema’s duurzame verpakkingen, plastics recycling, de noodzaak tot ketensamenwerking en E-Packaging extra belicht in de vorm van conferenties en kennistheaters. Tegelijkertijd met Empack vinden de vakbeurzen Logistics & Distribution en Automation plaats in de Brabanthallen. De vakbeurzen zijn op woensdag 3 en donderdag 4 april te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.empack.nl.