HomeNieuwsBedrijven en personenElopak lanceert volledig geautomatiseerd magazijn in Terneuzen

Elopak lanceert volledig geautomatiseerd magazijn in Terneuzen

Elopak, wereldwijd een toonaangevende leverancier van kartonnen verpakkings- en vulapparatuur, viert de officiële lancering van de activiteiten in zijn nieuwe, volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijn in Terneuzen.

De logistiek en efficiëntie zijn sterk verbeterd met deze hightech faciliteit, die gebouwd is volgens de nieuwste normen: opslag over meerdere locaties is niet meer nodig en voorheen handmatige processen zijn geautomatiseerd.

In lijn met Elopak's sterke inzet op duurzaamheid en zijn inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot netto nul te verminderen, waren omgevingsfactoren een belangrijke overweging bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe magazijn. Doordat het nieuwe magazijn naast de bestaande convertingfabriek – de grootste fabriek van Elopak wereldwijd – is gebouwd, zullen naar verwachting meer dan 40 vrachtwagentransporten per dag worden bespaard. Het rechtstreeks overbrengen van niet-gevulde kartonverpakkingen tussen beide faciliteiten zal de transportkosten, het regionale verkeer en de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen, aangezien Elopak eerder drie externe magazijnen in de regio exploiteerde.

Het magazijn biedt volautomatische handling en heeft een totale opslagcapaciteit van 495 miljoen kartonverpakkingen. Minder dan 20 maanden na de eerste voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe faciliteit, zullen de eerste productiepallets vanaf 11 november 2022 erin worden opgeslagen.

De opslagcapaciteit van het nieuwe magazijn is met 200 miljoen verpakkingen en 24 duizend palletplaatsen op 5.800 vierkante meter aanzienlijk uitgebreid. De hoogte van het magazijn is 25 meter, waardoor 9 pallets op elkaar geplaatst kunnen worden.
Alle processen zijn volledig geautomatiseerd: vanaf het verlaten van de pallets uit de convertingfabriek tot de uiteindelijke opslaglocatie. Omdat er geen handmatige handelingen aan te pas komen, is het risico op beschadigde blanco verpakkingen verminderd, waardoor het niveau van voedselveiligheid binnen de faciliteit verder wordt verhoogd.

In een reactie op de lancering van het nieuwe magazijn verklaarde Elopak CEO Thomas Körmendi: “We zijn verheugd over de resultaten hier in Terneuzen en feliciteren het team en onze partners met hun enorme gedrevenheid om een eersteklas faciliteit te leveren. Door de efficiëntie en operationele excellentie te verhogen, brengen verbeteringen als deze Elopak in een nog sterkere positie als het gaat om het voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame verpakkingsoplossingen.”

Jeroen Rijnhout, General Manager Elopak Nederland: “Naast betere omgevingsfactoren en de verhoogde efficiëntie, zal ons nieuwe High-Bay Warehouse aanzienlijke veiligheids- en kwaliteitsverbeteringen opleveren. Daardoor wordt Elopak Terneuzen een veiligere plek om te werken en worden de mogelijkheden ondersteund om betere kwaliteit aan onze klanten te leveren.”

Joep Peters, Projectmanager Logistics Automation Swisslog: “Dankzij onze automatiseringssystemen wordt de handmatige verzending van de producten van Elopak volledig geautomatiseerd. Dankzij de meerwaarde die dit oplevert, kan Elopak de komende jaren nog verder groeien.”

Het project, dat in maart 2021 van start ging, maakt deel uit van het voortdurend streven naar commerciële topprestaties. Dit door operationele verbeteringen binnen Elopak door te voeren als onderdeel van de door duurzaamheid gedreven groeistrategie van het bedrijf. Elopak verkoopt jaarlijks meer dan 14 miljard kartonverpakkingen in meer dan 70 landen aan bedrijven in de voedings- en detailhandel.

www.elopak.com