HomeNieuwsBeurzen en evenementenEFTA organiseert seminar over duurzame verpakkingsmaterialen

EFTA organiseert seminar over duurzame verpakkingsmaterialen

Op donderdag 12 mei organiseerde EFTA Benelux een middagseminar aan boord van de iconische SS Rotterdam in de gelijknamige havenstad. Hoewel de organisatie het geluk had om afgelopen november tussen de lockdowns door de vierde Benelux Flexo Awards to mogen organiseren in Antwerpen, was dit seminar het eerste kennisevenement sinds einde 2019.

‘Kennis, techniek en innovatie' is een van de vier speerpunten van de vereniging, die sinds 1981 in Nederland en vanaf 1996 ook in Vlaanderen de wegbereider is voor flexodruk als toonaangevende druktechniek voor verpakkingen. De vereniging heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden als platform voor ervaren flexodrukkers en hun leveranciers, met op dit moment ruim 90 ledenbedrijven in het Nederlandse taalgebied. De vereniging organiseert seminars en webinars over de laatste ontwikkelingen en innovaties in het drukproces.

Ook zijn er intervisie-bijeenkomsten waarbij vakgenoten kennis en ervaring delen over specifieke thema's, zoals de aankomende technische themadagen. Onderwerpen die daarbij recent aan de orde kwamen en binnenkort zullen komen zijn verpakkingsontwerp, innovatie, de overgang naar watergedragen inkten en het hybride drukken (d.w.z. flexo in combinatie met digitaal) dat steeds meer zijn intrede doet.

Sinds jaar en dag onderscheidt de EFTA zich, bij afwezigheid van gekwalificeerde opleidingen voor flexodrukkers, door het aanbieden van de zogenaamde Flexo Academy, waarbij beginnende drukkers en ondersteunend personeel in een tijdsbestek van 5 of 6 dagen verspreid door het jaar worden meegenomen in de basisbeginselen van flexodruk. De cursusdagen vinden deels op locatie plaats bij gerenommeerde ledenbedrijven en met medewerking van erkende leveranciers. In 2020 en 2021 werden de beide jaargangen (deels) omgezet in online masterclasses, en de hybride editie van 2022 is voor het eerst een combinatie van live en online sessies. De Flexo Academy staat onder de bezielende leiding van voorzitter Roel Seele.

Inmiddels heeft flexodruk in het totale spectrum van de verpakkingsdruk volgens onderzoek door Smithers in opdracht van de Europese koepelorganisatie FTA Europe een markaandeel van 55%. De gezamenlijke Europese flexodrukverenigingen hebben zich in de loop der jaren dan ook actief ingespannen om middels voorlichtingscampagnes, brochures, video's, sociale media en niet te vergeten de prestigieuze ‘awards'-competities de sterke kanten van flexodruk aan hun huidige en toekomstige gebruikers te tonen. Recentelijk was op 5 mei in Milaan in aanwezigheid van 370 deelnemers de prijsuitreiking van de FTA Europe Diamond Awards, waar ook 5 prijswinnende ondernemingen uit de Benelux tot de genomineerden behoorden.

Maar een essentiële doelstelling van de EFTA is ook het overdragen van informatie en kennis over trends en ontwikkelingen om ons heen aan de eigen ‘flexo gemeenschap'. Zo speelt de vereniging in op de onmiskenbare trend naar hybride drukken door het aan zich binden van nieuwe spelers als Durst en Bobst. Maar ook is ‘duurzaamheid' een steeds belangrijkere factor bij de keuze van verpakkingstechnologieën. De substraatkeuze speelt daarbij een essentiële rol, gedreven door de aanscherping van recyclingdoelstellingen op EU niveau en de toenemende vraag van afnemers naar indicatoren van de CO2 voetafdruk en de recycleerbaarheid van de door hen bestelde verpakkingen.

Het zijn niet langer uitsluitend de druktechnische parameters die de keuze bepalen. Hoe kunnen verpakkingsbedrijven in deze sectoren zich voorbereiden? Hoe werkt dit alles door op verpakkingsontwerp, op de materiaalkeuze, op de geschiktheid van verpakkingen voor recycling, op de investering in nieuwe technologie?

Dit was het onderwerp waarvoor bijna 50 leden en genodigden (waaronder ook enkele vertegenwoordigers van Kartoflex (kartonnages en flexibele verpakkingen) en NRK Verpakkingen (kunststofverpakkingen) op 12 mei aanwezig waren in Rotterdam aan boord van het voormalige stoomschip van de Holland-Amerika Lijn nabij Hotel New York (de voormalige HAL terminal). Om, zoals voorzitter Roel Seele het verwoordde, “mee te worden genomen op een reis naar een wereld
van nieuwe kennis”.

Lees verder