HomeNieuws"Effect verpakkingsbelasting is nihil"

“Effect verpakkingsbelasting is nihil”

ce-delft-logoDe in 2008 ingevoerde verpakkingsbelasting heeft nauwelijks effect. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd op verzoek van demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën. Volgens onderzoeksbureau CE Delft heeft de omstreden wet maar een beperkt effect op de verpakkingenmarkt. Belangrijkste redenen zijn, zo meldt Logistiek.nl, de beperkte financiële prikkel, de rol van functionaliteit en ontwerp van verpakkingen en het internationale karakter van de markt.

Beperkte effecten

CE Delft verwacht dat de effecten op de langere termijn groter zullen zijn, maar nog steeds beperkt. Wil er echt iets gebeuren, dan moet de belasting vier tot vijf keer zo hoog worden.

Milieuvriendelijk

De belasting is in 2008 ingevoerd en is vooral bedoeld om inkomsten voor de overheid te genereren. Ook moet deze belasting de uitstoot van broeikasgassen terugdringen door bedrijven te dwingen milieuvriendelijker verpakkingen te gebruiken. Veel supermarktketens berekenen de belasting door in de prijzen voor de consument. De invoering van deze belasting stuitte van meet af aan op veel weerstand bij veel ondernemers die vreesden voor een administratieve nachtmerrie. Roland ten Klooster, Europa's enige verpakkingsprofessor met een eigen eerstoel op Universiteit Twente, bestempelde in De Telegraaf in 2008 de verpaktaks als onzin: “Het verpakken van producten is vaak beter voor het milieu dan goederen aanbieden zonder een doos of zakje er omheen. Goed verpakken verhoogt de houdbaarheid van het voedsel en voorkomt dat er veel moet worden weggegooid. En dat terwijl de belasting is ingevoerd om te veel verpakken te voorkomen.”

Geen rol

Ten Klooster, die ook werkzaam is bij het onafhankelijke verpakkingsontwerp- en adviesbureau Plato product consultants, is betrokken geweest bij het onderzoek van CE Delft. Hij zegt in een reactie op het rapport dat de meeste producenten en ontwerpers van verpakkingsmaterialen ook zonder verpakkingsbelasting al milieubewust opereren. “Zo maken we als ontwerpbureau maken al continu afwegingen over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal. De verpakkingenbelasting speelt bij deze afweging geen enkele rol.” De redenen hiervoor zijn divers stelt Ten Klooster. “De hoeveelheid materiaal wordt sowieso al geoptimaliseerd binnen de gestelde opdracht en functionaliteit. We voeren hiervoor vaak sterkteberekeningen en risicoanalyses uit wetende dat de inhoud van de verpakking het milieu gemiddeld een factor tien meer belast. Daarbij werken veel klanten internationaal en zo groot is Nederland nou ook weer niet om dat leidend te laten zijn in de afweging.”

Afschaffen

De Raad Nederlandse Detailhandel is blij met het resultaat van het onderzoek en onderschrijft de uitkomsten. De organisatie wil al langer af van de belasting. ”Het kost meer dan het oplevert”, aldus een woordvoerder. De raad wil dat een nieuw kabinet de belasting zo snel mogelijk afschaft.

Bron: Logistiek.nl