HomeNieuwsMiljoenen transportschade door slechte verpakkingen

Miljoenen transportschade door slechte verpakkingen

topa-logoOnvoldoende kwaliteit van verpakkingen blijkt een van de belangrijkste oorzaken van transportschade aan producten van webwinkels. Dit bleek uit een enquête, die door Topa Verpakking uitgevoerd werd tijdens de Webwinkel Vakdagen, die onlangs in Utrecht plaatsvonden. Twintig procent van de webwinkels wordt regelmatig geconfronteerd met klachten van klanten over schade. De geënquêteerde winkeliers schatten dat gemiddeld 3,5% van de verzendingen schade lijdt.

Als belangrijkste oorzaken van schade werden -naast de verpakking- vooral (poging tot) diefstal genoemd en foutieve handling door postbodes, verzendhuizen en koeriers.

Uitgaande van een gemiddelde waarde van de zendingen van € 117 en zo’n 13.600 webwinkels in Nederland, heeft de webwinkelbranche in 2009 ongeveer € 2,42 miljard omgezet aan non-food producten (bron: Multichannel Monitor). Hieruit zou af te leiden zijn dat de schadepost voor webwinkels als gevolg van slecht verpakkingsmateriaal zo’n € 24 miljoen bedraagt.

Uit het onderzoek van Topa Verpakking bleek dat 64% van de webwinkels hun producten in dozen versturen. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van enveloppen en in mindere mate van maatverpakkingen. Opvallend is dat 33% van de winkeliers dozen, karton, folie, kranten en ander materiaal hergebruiken als verpakkings- en vulmateriaal. Dit komt de kwaliteit van de verpakking uiteraard niet ten goede, terwijl het toch vaak om dure producten gaat. De waarde van de producten van de ondervraagde webwinkeliers varieerde van € 12 tot € 1.750 en was gemiddeld € 122. Die uitkomst was in lijn met de uitkomsten van de Multichannel Monitor naar het (online) oriëntatie- en koopproces van consumenten.

De distributie van webwinkelproducten wordt door 98% van de winkels zelfstandig geregeld; dit komt doordat het veelal om kleine bedrijven gaat en uitbesteding een te prijzige optie is. Daarbij gaf 87% van de webwinkels aan hun producten via pakketpost te sturen; 33% via brievenbuspost en 13% via koerier/expressepost. Een groot aantal van de webwinkels bestelt verpakkingsmateriaal bij een verpakkingsbedrijf of via internet. Ook wordt het regelmatig bij een kantoorboekhandel aangeschaft. De beschermende eigenschappen van verpakkingsmateriaal bleken het meest belangrijk bij de aanschafkeuze. Webwinkels geven daarmee duidelijk aan dat ze van een verpakking verwachten dat deze zorgt dat het product schadevrij bij de klant aankomt. De ondervraagden letten bij de aanschaf van verpakking ook op de mogelijkheid hun producten handig en snel te kunnen inpakken, en op de uitstraling en presentatie. Een lage inkoopprijs staat ook hoog op het verlanglijstje.

De enquête ging ook in op de vraag hoe de ideale verpakking eruit zou moeten zien. Hieruit kwam naar voren dat steeds meer winkeliers het belang inzien van een professionele uitstraling door middel van een mooie en nette verpakking bedrukt in de eigen huisstijl. Daarnaast werd duurzaamheid genoemd en eigenschappen als waterwerend, licht en sterk. Een bijzonder punt van aandacht was het formaat van de dozen. Webwinkels hebben bijvoorbeeld behoefte aan verstelbare dozen, die voor producten van verschillende afmetingen op maat te maken zijn. Bovendien moet de ideale verpakking een geschikt en naadloos passend vulmiddel hebben. Daardoor kunnen producten passend verpakt worden, wat de kans op schade tijdens het transport van de artikelen sterk vermindert.

De Webwinkel Vakdagen 2010 werden goed bezocht door ruim 7.000 bezoekers. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ongeveer honderd webwinkeliers die de beurs bezochten. Transport bleek een ‘hot topic' bij de bezoekers; de relatie tussen webwinkels en hun klanten valt of staat namelijk met een correcte afwikkeling van de levering, zodat de klant een product in goede staat geleverd krijgt.

Topa Verpakking BV is een aanbieder van transportverpakkingen. Het bedrijf voerde het onderzoek uit om meer inzicht te krijgen in de wensen van webwinkels als het gaat om verpakkingsmateriaal. Topa Verpakking levert meer dan 2.900 artikelen direct uit voorraad, onder andere aan webwinkels. Het bedrijf is bovendien gespecialiseerd in verpakkingsmateriaal op maat: met of zonder bedrukking, in verstelbare maten en met diverse typen vulmiddel. Ook levert Topa Verpakking voor de verzending van bijvoorbeeld boeken en DVD’s speciale verpakkingen met een antidiefstal veiligheidssluiting.

Kijk voor meer informatie op www.topa-verpakking.nl.