HomeThema'sEmpack Brussel 2013Duurzame verpakking tegen de aantrekkelijke prijs van thermovorm

Duurzame verpakking tegen de aantrekkelijke prijs van thermovorm

Een belangrijk aspect van de duurzaamheidsgedachte in de verpakkingsindustrie blijft maximale reductie van het productgewicht; vermindering van de hoeveelheid materiaal zonder dat die reductie ten koste gaat van de functionaliteit. Met EcoFit, een innovatie, duurzame technologie voor de productie van spuitgietverpakkingen, biedt trendsetter Bordex een unieke oplossing. Volgens Wim Hassink, marketing manager van Bordex Packaging, bieden EcoFit verpakkingen grote voordelen zoals een uitstekende wandverdeling, maatvastheid, stevigheid en perfecte automatische verwerking. “En dat tegen het aantrekkelijke prijsniveau van conventionele thermovorm producten.”

Duurzaamheid blijft de trend

De ontwikkeling van ‘groene' technologie door Bordex sluit aan bij één van de trending topics in de verpakkingsindustrie: duurzaamheid. Het onderwerp komt in verschillende vormen terug op de agenda van een groot aantal belangrijke foodfabrikanten. “Het verminderen, hergebruiken en recyclen van verpakkingen speelt een steeds grotere rol. Het gebruik van biologisch afbreekbare materialen, de inzet van recyclebare (mono) materialen en een verdere beperking van de ecologische voetafdruk in de productie (het reduceren van bijvoorbeeld energie en watergebruik) behoren tot de aandachtsgebieden”, verduidelijkt Hassink.

Ambitie om negatieve effecten te minimaliseren

“Bordex heeft de ambitie om de negatieve milieueffecten van onze activiteiten de komende jaren steeds verder minimaliseren”, aldus Wim Hassink, marketing manager van Bordex Packaging. “Dat is een gezamenlijke uitdaging van de branche. Onder het motto ‘slimmer, sneller en lichter' heeft Bordex Packaging daarom EcoFit verpakkingen gelanceerd; een nieuwe, innovatie Flow Moulding Technology waarmee verpakkingen op relatief kleine machines worden geproduceerd. Het energieverbruik en de productietijd liggen daardoor aanzienlijk lager. Afhankelijk van de toepassing kan het verschil oplopen tot maar liefst 30%.”

Naast standaardoplossingen nu ook klantspecifieke verpakkingen

Hassink: “De EcoFit productie is inmiddels volop gestart met de populaire 187-serie. Deze kunnen we inmiddels uit voorraad leveren. Door de universele maatvoering is deze serie zeer breed inzetbaar en geschikt voor onder meer vlees, vis en kipproducten. Alle spuitgietverpakkingen zijn leverbaar in lichtdoorlatende (translucent) kleuren en gemakkelijk te voorzien van in-mould labelling (tot zes kleuren). Bordex breidt het EcoFit assortiment dit jaar verder uit. Naast populaire standaardseries ontwikkelt Bordex inmiddels ook een aantal klantspecifieke projecten.”

Spuitgietverpakkingen tot maar liefst 30% lichter

“EcoFit is hét antwoord op de groeiende vraag naar dunnere, meer duurzame verpakkingen”, vervolgt Hassink. “Bordex Packaging is dankzij deze technologie in staat om spuitgietverpakkingen te produceren die tot maar liefst 30% lichter zijn. Dat is interessant voor bestaande series, maar zeker ook voor middelgrote klantspecifieke verpakkingen. EcoFit combineert 'thermovorm' gewichtskarakteristieken met de voordelen van conventionele spuitgiettechniek. De productie vindt in Nederland plaats, dus ook nog eens dicht bij huis. Op de productielocatie in Ter Aar staan zo’n 20 STORK machines (150 t/m 550 ton sluitkracht), die jaarlijks voor meerdere opdrachtgevers tientallen miljoenen verpakkingen produceren.”

Empack Brussel 2013 – Stand 9.155

Kijk voor meer informatie op www.bordexpackaging.nl.