HomeDossiersDuurzaamheidDuurzame verpakking is voor ondernemers een zoektocht vol verrassingen

Duurzame verpakking is voor ondernemers een zoektocht vol verrassingen

De zoektocht naar duurzaam verpakkingsmateriaal is voor veel ondernemers een lastig proces vol uitdagingen. Zeker als je rekening moet houden met de kwaliteit van versproducten of andere etenswaren. Ook grote bedrijven als Tony's Chocolonely en Hello Fresh worstelen met dit vraagstuk. Beide bedrijven vragen mkb'ers nu mee te zoeken naar een oplossing. En dat levert verrassende ideeën op.

Samen met andere ondernemers nadenken over de ontwikkeling van je product kan heel waardevol zijn. Zeker als het gaat om het verduurzamen van je product of productieproces. Zo plukken Tony's Chocolonely en Hello Fresh de vruchten van gesprekken met vernieuwende partijen. Beide bedrijven minimaliseren het gebruik van plastic en richten zich op hernieuwbare materialen. Door oplossingen van innovatieve mkb'ers komen deze ontwikkelingen in een stroomversnelling. Waar let je op als het gaat om duurzame verpakkingen?

Plastic verpakkingsmateriaal is moeilijk afbreekbaar en daardoor slecht voor het milieu. Veel producenten gebruiken plastic, omdat het goedkoop en sterk is. Ook blijven producten er langer houdbaar door. “Klanten die maaltijdboxen afnemen verwachten dat ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Voor sommige producten is plastic, voor nu, de beste keuze om die voedselkwaliteit te kunnen waarborgen. Denk aan komkommers of paprika's waar strak plastic folie omheen zit”, vertelt Victor Smits, Business Development Analyst voor Hello Fresh.

Smits ziet het plastic graag verdwijnen en zoekt namens Hello Fresh naar alternatieven. “Wij zien dat de markt steeds vaker vraagt om duurzame oplossingen.” Hij adviseert andere ondernemers daarom een strategie te hebben op dit gebied. “Binnen Hello Fresh werken we met een routekaart, zodat we meerdere duurzame stappen kunnen zetten op verschillende momenten. Dat houdt je scherp en je verliest daarmee de doelstelling niet uit het oog.”

De inbreng van mkb'ers ziet Smits als een belangrijke stap op die routekaart. “Wij hopen tijdens gesprekken met ondernemers op nieuwe ideeën te stuiten. Op die manier hopen we ook in contact te komen met materiaalleveranciers die andere, plasticvrije verpakkingen maken met dezelfde bruikbaarheid.”

Lees verder