HomeNieuws"Duitse industrie komt weer op snelheid"

“Duitse industrie komt weer op snelheid”

“De Duitse industrie ziet absoluut een heropleving”, stelt Hans-Peter Keitel, voorzitter van het Bundesverband der Deutschen Industrie. Deze organisatie rekent voor dit jaar op een groei tussen 1,5% en 2%. Dat laatste percentage is haalbaar als een aantal zaken geen roet in het eten gooit. Er mag geen terugslag in de wereldeconomie komen, de kredietklem niet breder worden, en energie- en grondstofprijzen moeten binnen calculeerbare marges blijven.

De groei zal ook vooral uit de export moeten komen. Ook de Duitse staalproducenten halen weer opgelucht adem. De orderboeken vullen zich sinds eind vorig jaar goed.

Hans Jürgen Kerkhoff, president van Wirtschaftsvereinigung Stahl, merkt zelfs dat de staalhandelaren heel voorzichtig hun voorraden aanvullen. Dat is lang geleden: “Wij rekenen op een aarzelend herstel, maar de kans op een terugslag blijft bestaan.”

De Duitse elektrotechnische industrie ZVEI is zelfs nog optimistischer. Voor dit jaar rekent die sector op een groei van 5%.

De machinebouwers zijn het meest voorzichtig in hun prognose. Hannes Hesse, directeur van de VDMA, wilde in zijn toespraak op de Messe niet verder gaan dan te spreken over een ‘zwarte nul' die de sector dit jaar in de boeken hoopt te schrijven.

De staalproducenten maken zich zorgen om de aangekondigde prijsverhogingen door grondstoffenproducenten. De pijn voor de metaalverwerkende industrie zou wel eens in de prijsverhogingen op de grondstoffenmarkten kunnen schuilen. Zowel Keitel (BDI) als Kerkhoff (Stahl) waarschuwt daarvoor.

Bron: Vraagenaanbod/Engineeringnet.be
Foto: Hannover Messe