HomeNieuwsVerpakkingenDS Smith ontwikkelt duurzame verpakking voor krachtpatsers

DS Smith ontwikkelt duurzame verpakking voor krachtpatsers

Het maakt niet uit of je aan fitness, crossfit, powerlifting of gewichtheffen doet. Als je een professionele halterstang koopt, dan verwacht je dat de barbell glimmend, glanzend, onbeschadigd en zonder krassen uit de doos komt. Dan moet het niet uitmaken of je in de VS, Maleisië of Nieuw-Zeeland woont en de productverpakking uit een ander werelddeel komt. Lange zware metalen voorwerpen zijn echter lastig te verpakken en te verzenden. Eleiko en DS Smith ontwikkelden een betrouwbare en 100% recyclebare golfkartonnen verpakking om zware barbells en halterschijven naar zeer kwaliteitsbewuste klanten over de hele wereld te verzenden.

Het verhaal van Eleiko begon in 1957 – met de productie van wafelijzers. Een van de voormannen van het bedrijf deed aan gewichtheffen in zijn vrije tijd, en hij ergerde zich eraan dat de barbells af en toe braken. In 1963 betrad ELEIKO de wereldmarkt als de eerste fabrikant die een halterstang produceerde die een heel kampioenschap kon weerstaan zonder te breken! Sindsdien zijn duizenden wereldkampioenschappen gewonnen met stangen en gewichten van Eleiko.

Inmiddels is het iconische Eleiko aanwezig op alle grote kampioenschappen. Het heeft certificeringen in alle variaties – IWF in gewichtheffen, IPF in powerlifting en para-powerlifting. Eleiko is een partner die over de hele wereld vertrouwen geniet.

Een sterk lichaam is de sleutel tot betere prestaties bij alle menselijke activiteiten, maar niet iedereen kan of wil naar een sportschool. Velen kiezen ervoor om hun eigen fitnessregime thuis op te bouwen. Deze tendens kreeg een echte impuls tijdens de Corona pandemie. Fitnessenthousiastelingen gingen massaal op zoek naar goede sportartikelen om hun workouts thuis te kunnen doen. De vraag naar fitness producten nam duidelijk toe, waarbij de nadruk steeds meer op de consumentenmarkt kwam te liggen. De druk op een vlekkeloze ‘unboxing experience' nam alleen maar toe.

Het inpakken, verzenden en uitpakken bleek een grote uitdaging. Ten eerste was er de kwestie van schade tijdens transport. Bij nader onderzoek bleek dit slechts één onderdeel van het probleem.

Een ander probleem was namelijk dat het verpakken van de zware metalen ergonomisch niet langer verantwoord was. Het was te tijdrovend en te veeleisend voor mensen.
Ten slotte bleek niet alleen het versturen en inpakken een uitdaging. Ook het uitpakken was een opgave op zich. Om het zware pakket onbeschadigd bij de consument te krijgen, werd de oude verpakking extreem goed dichtgeplakt. Het was voor consumenten dan ook een hele klus om de stangen uit te pakken.

DS Smith designers en Eleiko’s Product Development team kwamen samen voor een nieuw verpakkingsontwerp. Goede ideeën waren slechts de eerste stap op weg naar succes. Testen in de praktijk was voor Eleiko echter de enige manier om de klus te klaren.

John Åhslund van Eleiko's afdeling productontwikkeling vertelt: “Ons eerste doel was om van de ronde vorm af te komen. Ronde voorwerpen draaien tijdens het transport en veroorzaken zowat alles wat je je kunt bedenken. We probeerden dus een driehoekige doos. Deze had wat andere zwakke punten, dus moesten we het heroverwegen”.

Het team kwam met een oplossing. Robuuste kartonnen buffers werden ontworpen om de halterstang stevig vast te zetten. De buffers hebben, net als EPS, bufferende en schokabsorberende eigenschappen, maar zijn gemaakt van 100% recyclebare papiervezels in plaats van kunststof.

“Het is onze gewoonte om het gebruik van EPS waar mogelijk te vermijden en milieuvriendelijk karton te gebruiken in onze verpakkingen”, aldus John.

Gecombineerd met stevig golfkarton, begon het echt ergens op te lijken en konden de praktijktesten worden ingezet. Men begon met de luchtvracht naar US, de markt met de meeste logistieke uitdagingen, en vanuit daar binnenlands transport naar de consument.

John legt uit: “Natuurlijk hebben we met het nieuwe verpakkingsontwerp veel verpakkings- en verwerkingsproblemen opgelost. Op het moment dat dit verslag wordt geschreven, wordt de nieuwe verpakking volledig gebruikt, met veelbelovende resultaten.”

www.dssmith.com/nl