Home Dossiers Duurzaamheid Drents bedrijf werkt aan 100 procent biologische PET-fles

Drents bedrijf werkt aan 100 procent biologische PET-fles

pet-2

De Nederlandse bedrijven Cumapol en BioBTX ontwikkelden een bio-polyester waarmee PET-flessen biologisch te maken zijn. Samen werken ze aan een 100 procent biologische frisdrankfles.

cumapol-logoCumapol en BioBTX hebben een chemisch proces ontwikkeld dat de bestanddelen voor PET volledig uit hout en bio-ethanol kan produceren. PET is een grondstof voor onder andere frisdrankflessen, verpakkingen, kleding en vele andere toepassingen. Tot nu toe kon PET slechts gedeeltelijk biologisch geproduceerd worden.

Grootgebruikers van PET, zoals Coca-Cola, zijn op zoek naar een volledige biologische productiemethode, zodat er voor het plastic helemaal geen aardolie meer nodig is.

PET bestaat voor 25 procent uit glycol en voor 75 procent uit tereftaalzuur. Glycol kan al gemaakt worden op basis van bio-ethanol, voortkomend uit bijvoorbeeld rietsuiker of mais. Tereftaalzuur kon tot op heden alleen uit aardolie geproduceerd worden.

De grondstof voor het biologische tereftaalzuur is hout. Dit kan sloophout, afvalhout of een ander houttype zijn. Met de nieuwe methode wordt de biomassa extreem verhit, zonder dat er zuurstof aanwezig is. Hierbij worden bepaalde katalysatoren gevoegd, zodat de gewenste chemische reactie plaatsvind.

Ook het Nederlandse biotechbedrijf Avantium is bezig met de productie van bio-plastics. Het werd uitgeroepen tot Europees Cleantech bedrijf van 2014. Het bedrijf speelt een grote rol bij de plannen van Coca-Cola om duurzame plastic flessen commercieel uit te rollen.

Coca-Cola gebruikte al PET-flessen die voor 25 procent biologisch zijn, doordat het glycol biologisch is geproduceerd. Cumapol verwacht dankzij het hernieuwbare tereftaalzuur tegen het einde van het jaar de eerste 100 procent biologische PET-fles te maken.

Kijk voor meer informatie op www.cumapol.com.

Bron: Dagblad van het Noorden/Duurzaam Bedrijfsleven