HomeDossiersDuurzaamheidDrankenkartonproducent noemt verslag eenzijdig en onvolledig

Drankenkartonproducent noemt verslag eenzijdig en onvolledig

HEDRA, de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten die de milieubelangen behartigt van kartonnen drankverpakkingen, is teleurgesteld over de eenzijdige en onvolledige wijze waarop in het onlangs door Verpact gepubliceerde publieksverslag wordt geschreven over de behaalde recycling- en circulaire resultaten van drankenkartons.

Onlangs is het jaarlijkse publieksverslag van Verpact gepubliceerd. In dit verslag worden de behaalde recycling- en circulaire resultaten van verschillende verpakkingen gepresenteerd. Zo ook voor drankenkartons, waarvoor er in Nederland vanaf 1 juli 2023 een wettelijke recyclingdoelstelling bestaat. Deze doelstelling, die met 34% in 2023 oploopt naar 55% in 2030, is in 2023 niet gehaald. Toen kwam het percentage op 24 uit. Hoewel het rapport inzage geeft in de omstandigheden die geleid hebben tot dit tegenvallende percentage, laat het helaas twee belangrijke aspecten buiten beschouwing:

De – zeer positieve – vooruitzichten voor het recyclepercentage in de komende jaren;
De milieuvoordelen van drankenkartons, onder meer door de significant lagere CO2 footprint van drankenkartons in vergelijking met andere verpakkingen. Alvorens daarop in te gaan staan we kort stil bij de omstandigheden die hebben geleid tot het niet-halen van het recyclepercentage in 2023.

Drankenkartons uit nascheiding werden tot medio 2022 gerecycled door de Duitse papierverwerker Delkeskamp. Helaas heeft dit bedrijf zijn deuren gesloten. HEDRA heeft Verpact daarom in contact gebracht met het Spaanse recyclingbedrijf Alier dat nagescheiden drankenkartons uit het huishoudelijk afval accepteert. Het duurde alleen (te) lang om de benodigde Europese vergunningen voor het transport naar Spanje te krijgen. Daarnaast konden er door een grote brand bij een Nederlandse nascheider in de tweede helft van 2023 veel minder drankenkartons nagescheiden worden. Het gevolg is dat in 2023 nauwelijks drankenkartons uit nascheiding zijn gerecycled, hetgeen heeft geleid tot het niet halen van de wettelijke recyclingdoelstelling. Wat Verpact echter nalaat te vermelden is dat dit niet het gevolg is van een structureel probleem, maar dus van onverwachte problemen in de keten.

Nederlandse drankenkartons worden voor 79% ingezameld via bronscheiding. De overige 21% van de drankenkartons wordt via nascheiding van huishoudelijk afval ingezameld. Als we kijken naar de recyclingvolumes van drankenkartons over de eerste helft van 2024, dan krijgen we een veel positiever beeld: alle Europese exportvergunningen zijn in orde en alle drankenkartons uit zowel bron- als nascheiding worden gerecycled bij verschillende gespecialiseerde fabrieken. Het gaat dan om Papierfabrik Niederauer Mühle (PNM) in Duitsland, Alier in Spanje, Essity en Lucart in Frankrijk en Saci in Italië. Daarom verwacht HEDRA dat het wettelijke recyclingpercentage van 37% in 2024 zal worden gehaald. Daarnaast wordt ook een steeds groter deel van de polymeren en het aluminium (PolyAl) uit drankenkartons verwerkt tot nieuwe producten.

Wat in de rapportage van Verpact geheel onbenoemd blijft, zijn de milieuvoordelen van drankenkartons. Zo hebben drankenkartons vanaf grondstof en productie tot en met recycling of verwerking na gebruik aantoonbaar ongeveer driekwart minder CO2 uitstoot dan PET-flessen. Alle producenten van drankenkartons die lid zijn van HEDRA, zijn permanent bezig met het verder verbeteren van de verpakkingen, onder meer door het nog verder reduceren van fossiel materiaal in de drankenkartons. Hiermee zal de CO2-uitstoot nog verder dalen en zal recycling en het hergebruik van de gebruikte materialen nog beter gaan. Drankenkartons zullen daarom voor steeds meer producenten en gebruikers die hechten aan een duurzame toekomst de meest logische keuze zijn.

www.hedra.nl