HomeNieuwsDoypack stoomverpakkingen van een GEA SmartPacker voor bevroren producten

Doypack stoomverpakkingen van een GEA SmartPacker voor bevroren producten

Toen een van de private-labelklanten van diepvriesgroentenproducent d'Arta vroeg om producten verpakt in een Doypack stoomverpakking, nam Pieter De Backere, mede-eigenaar van d'Arta, contact op met GEA Food Solutions om te bespreken wat de mogelijkheden waren met de SmartPacker vorm-, vul- en sealmachine van GEA die hij gebruikte. Doypack verpakkingen hebben een platte bodem en kunnen daardoor staand worden gepresenteerd in glasdeurkasten zodat het product extra opvalt. Dit was in 2011. Hoewel er destijds officieel nog geen Doypack oplossingen beschikbaar waren, was GEA wel bezig met de ontwikkeling van een demonstratiemachine voor een grote vakbeurs. De Backere was zo enthousiast dat hij de demo GEA SmartPacker kocht, en het bereikte zelfs hogere snelheden dan verwacht.

Inspelen op trends in verpakking en voeding

Nu diepvriezers vaak worden vervangen door glasdeurkasten, is het steeds belangrijker om producten in winkels extra visuele impact te geven. Daarom winnen staande verpakkingen aan populariteit in vergelijking met gewone pillow-verpakkingen. Een andere trend op het gebied van voedselbereiding is de stoomverpakking. De Doypack-stoomverpakking biedt dus meerdere voordelen ten opzichte van de concurrentie. Door de benodigde ruimte in de fabriek en de grondstoffen kan het echter duur zijn om deze verpakkingsstijl op een horizontale verpakkingsmachine te produceren op basis van voorgevormde verpakkingen. Het is dan rendabeler om een GEA SmartPacker te gebruiken die de Doypack verpakking op de machine vormt. De GEA SmartPacker neemt tevens weinig ruimte in.

Nooit ‘nee' hoeven verkopen

De concurrentie in de markt voor diepvriesgroenten is groot, dus d'Arta zegt niet graag nee tegen een verzoek of idee van een klant. Toen deze private-labelklant met een idee voor een product kwam, was een snelle reactie dus zeer belangrijk. Dankzij de goede relatie van d'Arta met GEA Food Solutions, zijn leverancier van verticale verpakkingsmachines voor diepvriesgroenteproducten, kon hij snel actie ondernemen. De Backere vervolgt: “Tijdens de beurs kochten we de demomachine. 14 dagen nadat deze was geleverd, konden we een perfecte verpakking produceren en dat ging ook nog eens sneller dan we in eerste instantie hadden verwacht! Wij en onze klant waren zeer tevreden. Hij voegt toe, “Eén van de dingen waarin GEA zich onderscheidt van andere machineproducenten is dat ze steeds oplossingen van een zeer hoog niveau kunnen bieden. Tot nu toe hebben we nog nooit een klant nee hoeven verkopen, dankzij de hulp van GEA Food Solutions.”

Nu de mogelijkheden met Doypack verpakkingen op de GEA SmartPacker verder zijn ontwikkeld, zowel voor bestaande als voor nieuwe machines, heeft de demomachine een upgrade ondergaan zodat hij ook over de nieuwste technische functies beschikt. Doypack verpakkingen en andere verpakkingen met een platte bodem, zoals Quatro Seal, die aan alle vier de zijden kan worden bedrukt, zijn uitstekende reclameborden voor productpromotie en -informatie. De GEA SmartPacker CX400 vormt staande verpakkingen met een snelheid van maximaal 70 stuks per minuut. Een GEA SmartPacker die gebruikt wordt voor staande verpakkingen, kan ook verpakken in gewone pillow-verpakkingen, dus het is een zeer flexibele oplossing.

Belangrijke Europese speler in de markt voor diepvriesgroenten

Het familiebedrijf d'Arta werd in 1988 opgericht door Johan Talpe en Jean-Pierre De Backere, en heeft nu productielocaties in Ardooie (België) en in Avis (Portugal). Het bedrijf verwerkt jaarlijks 140 miljoen kg groenten voor export naar Europa, de VS en Zuid-Amerika. Het assortiment omvat private label, de eigen producten onder het merk ‘Greens' en bulkproducten voor catering. Om aan de vraag van klanten te voldoen, houdt d'Arta zich gericht bezig met voorraadbeheer, zodat zelfs minder gangbare producten op korte termijn geleverd kunnen worden. Omdat ze werken met lokaal geteelde groenten moeten ze anticiperen op mogelijke oogsten en tekorten en daar snel en efficiënt op inspelen. Dit legt extra druk op hun verwerkings- en verpakkingsmachines, waarbij technische aspecten steeds getest en nauwkeuriger afgestemd worden. Hierover zegt De Backere: “Wij stellen zeer hoge kwaliteitseisen aan onze producten en onze productieomgeving. Zo moet de verpakking perfect geseald zijn, de productie moet snel zijn en natuurlijk willen we aantrekkelijke verpakkingsvormen gebruiken die opvallen in de winkel. De GEA SmartPacker voldoet aan al deze criteria.” De twee bedrijven werken al 25 jaar samen. Omdat er bij d'Arta 24 uur per dag, vijf dagen per week gewerkt wordt, is service ook heel belangrijk. Ongeplande onderbrekingen moeten snel worden opgelost, en GEA Food Solutions biedt uitgebreide klantondersteuning.

Kijk voor meer informatie op www.gea.com of stuur een e-mail naar gea-foodsolutions.info@gea.com.