Europese bedrijven en toeleveranciers kunnen per jaar 10 miljard euro besparen als zij voedselverspilling terugdringen. Innovatieve bewaar- en verpakkingstechnieken leveren direct al resultaat voor supermarkten, groothandels, tussenhandelaren en boeren. Bovendien dragen die verbeteringen bij aan de doelstellingen van de Europese Unie om de voedselverspilling in 2025 met 30 procent terug te dringen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Rabobank.
Volgens Rabobank krijgen consumenten veelal de verantwoordelijkheid toegeschoven om voedselverspilling terug te dringen. Hoger in de keten valt echter zo mogelijk nog meer winst te halen. Voor elke 30 miljard euro aan voedsel die huishoudens weggooien, gaat voedsel ter waarde van 60 miljard euro verloren in de keten. De grootste verliezen treden op in de Europese markt voor groenten en fruit. De toeleveringsketen, van boer tot supermarkt, is verantwoordelijk voor 66 procent van het verlies aan groenten, en voor maar liefst 72 procent van het verloren fruit. In totaal heeft het verspilde voedsel een waarde van zo’n 28 miljard euro.
De onderzoekers constateren dat huidige businessmodellen nog niet zijn ingericht op die verbeterde efficiëntie, blijkt uit het rapport. Het succes van de innovaties hangt volgens Rabobank nauw samen met gedeeld profijt. Zo zou een langere houdbaarheid kunnen samengaan met de ontwikkeling van nieuwe exportmarkten. Bedrijven die willen veranderen, kunnen daarom het beste op zoek naar partijen die de voordelen van vernieuwing zien.
Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven