HomeNieuws"Documentexplosie bedreigt verpakte voedingsmiddelen"

“Documentexplosie bedreigt verpakte voedingsmiddelen”

Het gebruik van voedselverpakkingen en andere voedselcontactmaterialen is niet zonder risico. Inmiddels is strenge wetgeving ingevoerd om de veiligheid en volksgezondheid te blijven garanderen, waarbij ook inkten, lijmen en na recycling opnieuw gebruikte materialen aandacht verdienen. Maar het grootste risico is nu misschien wel de explosie aan documentatie die nodig is om alle benodigde gegevens goed te documenteren en te communiceren in de gehele supply chain van verpakte voedingsmiddelen, van retailer tot grondstofleverancier. Bovendien moeten de gegevens bekend en beschikbaar zijn. Centraal staat de Declaration of Compliance (DoC), die bijvoorbeeld voor een specifieke folie of drukinkt wordt afgegeven in combinatie met een toepassing of toepassingsgebied. Retailers, voedingsmiddelenbedrijven en leveranciers van verpakkingen staan nu voor de taak gezamenlijk zowel in de supply chain van ieder product als wel voor de grote variëteit aan verpakte voedingsmiddelen adequate documentatie aan te leggen. Standaardisatie, harmonisatie en proactief samenwerken is noodzakelijk om niet gezamenlijk bedolven te worden onder een explosief groeiend aantal onderling niet afgestemde DoCs.

Dit was een van de conclusies uit het zeer goed bezochte VMT-event Risico’s van Verpakken, dat op 9 april in Maarssen gehouden werd. Sprekers van Coca-Cola (Jan Burger), FrieslandCampina (Rob Herfkens en Rien Habraken), Siegwerk Benelux (Björn Torfs), Cytec (Marc Heylen), TNO (Karl Ehlert en Jan Jetten), WUR (Ulphard Thoden van Velzen) en de FNLI (Geert de Rooij) gaven gezamenlijk een goed overzicht van de stand van zaken. Dagvoorzitter was NVC-directeur Michaël Nieuwesteeg.

Kijk voor meer informatie op www.vmt.nl of neem contact op met Saskia Cooman van het Nederlands Verpakkingscentrum, s.cooman@nvc.nl of 0182-512411.