Met de bouw van het nieuwe rijpingspakhuis in Hoogeveen heeft DMK Group in de toekomst de gehele productieketen voor natuurgerijpte kaas in Nederland in eigen hand: van de melkaanvoer door de leden van coöperatie DOC Kaas, tot de kaasproductie en de daaropvolgende rijping in de eigen pakhuizen in Hoogeveen en het versnijden en verpakken door Uniekaas Holland in Kaatsheuvel. Het nieuwe rijpingspakhuis is volledig geautomatiseerd en heeft een opslagcapaciteit van meer dan 2.000 ton natuurgerijpte kaas. Jaarlijks zal ongeveer 25 miljoen kilo natuurgerijpte kaas het pakhuis verlaten.
“Met de bouw van het nieuwe rijpingspakhuis zetten we nu een belangrijke volgende stap in onze kaasstrategie en versterken we niet alleen onze positie op de kaasmarkt, maar investeren we ook duurzaam in onze tweede thuismarkt Nederland”, zegt Frans Vlaar, COO van de business unit Industrie bij de DMK Group en verantwoordelijk voor de uitvoering. “Met dit besluit geeft DMK ook een duidelijk signaal af aan de retail om als aantrekkelijke leverancier met haar gerijpte natuurproducten deel te nemen aan de markt in de brand en private label business. Dit komt alle partijen ten goede: bedrijf, locatie, klanten en consumenten.”
De nieuwbouw biedt verschillende voordelen: rijping in eigen huis maakt het hele proces aanzienlijk efficiënter. Het resultaat is kortere doorlooptijden, compactere logistiek en lagere kosten doordat externe rijping niet meer nodig is. Dit laatste helpt ook om de productieketen duurzamer te maken, omdat er geen tussentransport meer nodig is en de CO2-uitstoot dus kan worden verminderd. Het nieuwe pakhuis komt ook de kwaliteit van de kaas ten goede, omdat minder arbeidsprocessen van invloed zijn op de rijpingsomstandigheden, waardoor het nog eenvoudiger wordt om een constante kwaliteit te bereiken. De bouw biedt ook voordelen voor de regio, omdat het nieuwe rijpingspakhuis nieuwe banen creëert op de locatie Hoogeveen.