HomeNieuwsDirecteur DNB in jaarverslag Koninklijke Metaalunie: overheid moet stap opzij zetten

Directeur DNB in jaarverslag Koninklijke Metaalunie: overheid moet stap opzij zetten

metaalunie-dnb

“Als de economie weer aantrekt moet de overheid snel zelf een stapje opzij zetten. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven niet verdrongen wordt door een overheid die zelf veel kapitaal opslokt”, aldus directeur Lex Hoogduin van de Nederlandsche Bank  in het Jaarverslag 2009 van de Koninklijke Metaalunie dat vandaag verschijnt. Hoogduin vraagt zich af of het herstelproces van banken al ver genoeg is als de kredietvraag van bedrijven weer gaat toenemen. “Het is zaak te zorgen voor een verstandige vergroting van buffers zonder de macro-economische ontwikkelingen de nek om te draaien”, aldus Hoogduin.

metaalunie-logoMetaalunievoorzitter Van Straalen geeft in het jaarverslag van zijn organisatie aan dat door de achterblijvende kredietverlening ‘bedrijven die willen groeien met de rug tegen de muur staan'. “Bedrijven lopen in een rare fuik. Aan één kant heb je de banken die hun eigen ratio op orde moeten brengen en aan de andere kant moeten diezelfde banken de bedrijven met een slechte ratio van krediet voorzien. Als banken dan de regels toepassen zoals ze vandaag de dag zijn, worden er minder en terughoudender kredieten verstrekt. En dat terwijl we ze zo hard nodig hebben om die groeicurve weer naar boven te laten buigen. Elk bedrijf met een kredietbehoefte heeft daar mee te maken. En dat zijn er veel.”

Het Metaaluniejaarverslag 2009 heeft als thema ‘Ondernemen met tegenwind' Ondernemers verhalen over hoe ze in een tijd van recessie belangrijke keuzes hebben moeten maken die niet altijd gemakkelijk waren. Zo vertelt Clement Kieftenbeld van Microtechniek uit Beverwijk over de reorganisatie van zijn bedrijf. ‘Een gitzwarte dag’, zo omschrijft hij het moment waarop hij die bekend maakte. Toch kent de recessie ook positieve kanten. Zo ontstond de deeltijd-ww en werden Servicepunten Techniek opgericht. “Onder druk wordt alles vloeibaar. In slechtere tijden zoeken mensen elkaar sneller op”, verklaart Ted Zaat, Districtsmanager UWV Werkbedrijf Noord-Holland Noord, de uit de recessie voortgekomen maatregelen en initiatieven.

Het Jaarverslag blikt ook vooruit, over de crisis heen. Hans Fortuin, lid managementteam NL EVD Internationaal, waarschuwt daarbij dat die toekomst er qua export anders uit kan zien dan vóór de recessie. “Ik hoor allerlei geluiden dat de Duitsers heel duidelijk en indringend kijken naar allerlei andere markten en buren dan Nederland, zeker op het gebied van innovatie en R&D. De vanzelfsprekendheid dat ons kostje gekocht is in Duitsland is dan ook veel minder. De Duitse markt lijkt al bijna dezelfde schijnzekerheid als de commerciële zon die altijd in China zou schijnen.”

Download hier het jaarverslag 2009 van de Koninklijke Metaalunie.

Bron: Jaarverslag Koninklijke Metaalunie