HomeNieuwsDetailhandel hekelt verpakkingsbelasting

Detailhandel hekelt verpakkingsbelasting

Gemeenten moeten de belasting op verpakkingen teruggeven aan de burgers. Dit bepleitte de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) onlangs bij de presentatie van zijn jaarverslag. Met de zogeheten verpakkingenbelasting haalt de overheid volgens de Raad jaarlijks 365 miljoen euro aan belastinginkomsten op. Daarvan gaat 115 miljoen naar het Afvalfonds voor de gemeenten, de rest verdwijnt in de schatkist.

Verlagen

Winkeliers berekenen de verpakkingenbelasting door in de prijzen van alle producten. In de meeste gemeenten betaalt de burger daardoor dubbel voor de inzameling van afval, aldus de Raad, die het onacceptabel vindt dat burgers deze extra inkomsten niet terugzien in een lagere afvalstoffenheffing. De overkoepelende werkgeversorganisatie roept de gemeenten dan ook op om de afvalstoffenheffing te verlagen.

Doorberekenen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst de kritiek van de hand. Een woordvoerster wijst erop dat de producenten en bedrijven verantwoordelijk zijn voor de inzameling en het hergebruik van verpakkingen. “De gemeenten helpen daarbij wel, maar de belasting is juist in het leven geroepen omdat de producenten verantwoordelijk zijn.”

De bedrijven leggen de schuld nu wel bij de gemeente, maar in feite laten zij de burger betalen door de belasting in de prijzen door te berekenen, aldus een woordvoerster van de VNG.

Bron: Volkskrant
Foto: ANP