HomeDossiersDuurzaamheidDertien nominaties Ei van Columbus

Dertien nominaties Ei van Columbus

eivancolumbus-logoEen overweldigend aantal van 339 duurzame innovaties kwam binnen bij de nationale prijsvraag voor innovatie en duurzaamheid. De vakjury van het Ei van Columbus 2010 heeft alle inzendingen bestudeerd. Voorzitter Gerard Dijkema (TU Delft): “Dit jaar hebben we dertien pareltjes genomineerd. In energiebesparing, leefbaarheid en technologie maken zij echt het duurzame verschil”. De vakjury is onder de indruk van de verscheidenheid aan inzendingen. Meer dan andere jaren zijn de initiatieven een bijzondere mix van sociale initiatieven en harde technologie.

Rinske van Noortwijk (vakjurylid, GreenWish): “Innovatie ligt duidelijk op straat”. De dertien genomineerden blonken allen uit in uitvoerbaarheid en het feit dat zij een handelingsperspectief bieden voor consumenten. Rolf Bossert (vakjurylid, Syntens): “Initiatieven zoals het designproduct Wattcher en de websites www.ledlamp.nl en www.vervoerplaats.nl geven de consument gemakkelijk inzicht in hoe zij hun eigen leven zonder veel moeite duurzaam kunnen inrichten”.

In de categorie Internationale Samenwerking heeft de vakjury besloten niet te nomineren. In deze categorie speelden de inzendingen naar het oordeel van de jury op een eigentijdse en originele wijze in op internationale verbintenis. Het schortte bij alle initiatieven aan een vernieuwende aanpak, first of its kind. De dertien genomineerden heeft de vakjury verdeeld over vier categorieën: duurzame dienst, duurzaam product, duurzaam produceren en duurzame maatschappelijke samenwerking. Een volledig overzicht van de initiatieven vindt u op www.ei-van-columbus.nl.

Wie wint het Ei van Columbus?

In maart 2010 beslist de vakjury wie het felbegeerde Ei van Columbus wint. In de tussentijd gaan middelbare scholieren uit heel Nederland als Young Reporters aan de slag met de promotie van de dertien nominaties. Het Ei van Columbus is tevens de voorronde voor van de European Business Awards for the Environment van de Europese Commissie. De definitieve Nederlandse inzendingen zijn eind januari bekend. Het Ei van Columbus wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgeschreven door vijf ministeries: VROM, EZ, LNV, OCW en BZ. Op www.ei-van-columbus.nl zijn de nominaties en het juryrapport te lezen.