Home Dossiers Duurzaamheid De Likeurmeester gebruikt alles wat ze kunnen hergebruiken weer opnieuw

De Likeurmeester gebruikt alles wat ze kunnen hergebruiken weer opnieuw

Marieke Fernhout besloot om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Zo begon ze vijf jaar geleden een eigen bedrijf met de naam Sterke Passie, waarbij ze mensen wil laten genieten van zelfgemaakte likeuren. Bij Sterke Passie zijn ook Marieke’s vader en broer betrokken. Het bedrijf is erg creatief met duurzaamheid bezig. Dé reden voor Glazenflessenenpotten, onderdeel van Dijkstra Vereenigde, om Henk, het brein achter de duurzaamheid en de vader van Marieke, te interviewen.

Marieke heeft het bedrijf De Likeurmeester overgenomen en schreef zich in bij de Kamer van Koophandel onder de naam Sterke Passie. De Likeurmeester verkoopt pakketten en losse artikelen om zelf thuis de lekkerste likeuren te kunnen brouwen. Ook geven ze informatieve en leuke workshops. “Als Marieke een passie heeft, gaat ze er helemaal voor”, aldus vader Henk Fernhout.

Henk, is zelf ook bij het bedrijf betrokken. Hij bedenkt hoe ze aan duurzaamheid kunnen doen en beheert de voorraad thuis op zolder. De broer van Marieke beheert de website. Henk komt uit een echte ondernemersfamilie. “Het ondernemen zit bij ons wel in het bloed.”

“Alles wat we kunnen hergebruiken, gebruiken we weer opnieuw. Dit zit al vanaf jongs af aan bij mij in het bloed. Vroeger had ik bijvoorbeeld nooit een nieuwe fiets. Als ik een fiets nodig had ging ik naar de fietsenmaker en nam ik een frame van hem over, verzamelde wat onderdelen en zette zelf de fiets in elkaar”, aldus Henk.

Toen Marieke begon met de webshop, verzamelde ze de dozen van de supermarkt. De dozen werden soms omgekeerd, omdat de binnenkanten vaak nog erg goed zijn. “Heel veel klanten vinden dat ook leuk en reageren er positief op. Soms vinden wij een mooie doos van bijvoorbeeld een Schotse whisky. Dat is dan heel leuk als daar spullen in zitten om een likeur te maken.”

“Ik ben altijd bezig met hoe ik iets anders kan hergebruiken. Wij gebruiken de inmaakpotten van Glazenflessenenpotten. Deze inmaakpotten worden geleverd in een verpakking met een kartonnen bodem. Ik ben erachter gekomen dat ik van één kartonnen deksel een doosje kan maken, waar precies twee likeurflessen van een liter in passen. Van deze dozen maak ik goede en vooral stevige dozen. Ook wordt dit karton hergebruikt voor schotjes, die tussen de glazen flessen gestopt worden.”

Marieke doet bij elke bestelling een briefje waar op staat: “Het spreekt voor zich dat wij zo duurzaam mogelijk werken. Daarom gebruiken wij zoveel mogelijk dozen voor een tweede keer, soms door ze binnenstebuiten te keren, soms door ze ‘om te bouwen'. Onze pakketten worden CO2-neutraal in de bakfiets naar het verzamelpunt gebracht van PostNL.”

“Van hergebruiken word je creatief. Wij zijn constant aan het nadenken wat wij optimaal kunnen hergebruiken. Dan wordt het ook heel leuk. Weggooien is eigenlijk hartstikke saai.”

“Het is niet dat wij altijd plannen hebben gemaakt om aan duurzaamheid te doen. Wij kijken bij alles wat wij binnenkrijgen, wat we ermee kunnen doen. Zo hergebruiken wij 5 liter vaatjes, waarin de alcohol wordt aangeleverd, de emmers van de kandijsuiker, plastic en pallets. Als je eenmaal begint met hergebruiken, vind je steeds meer mogelijkheden.”

www.glazenflessenenpotten.nl