HomeDossiersDuurzaamheidDe Budelse is volledig ingericht op voedselveilige verpakkingen

De Budelse is volledig ingericht op voedselveilige verpakkingen

Levensmiddelen als hagelslag, rijst of pasta staan vaak direct in contact met hun verpakking. Andere voedingsmiddelen worden omwikkeld met een folie alvorens het in een kartonnen omhulsel gaat. Veilig verpakt, denken we dan. Maar is dat ook zo? Het gebruik van voedselveilige verpakkingen is een belangrijk thema in de voedselindustrie. En daarmee ook voor De Budelse. “Gerecyclede kartonsoorten zijn vriendelijk voor het milieu, maar onbruikbaar voor de verpakking van voedingsmiddelen. Dat komt door de aanwezigheid van minerale oliën in gerecycled karton”, aldus De Budelse.

Een voedselveilige verpakking geeft bij normaal gebruik geen, voor de volksgezondheid gevaarlijke hoeveelheden, bestanddelen af aan levensmiddelen. Voedselwaakhond Foodwatch deed in 2015 onderzoek naar zo'n 120 verpakkingen van bekende A-merken en huismerken. En wat blijkt? Veel van die onderzochte verpakkingen bevatten minerale oliën die in ons voedsel terecht kunnen komen.

Die minerale oliën zijn afkomstig uit onder andere drukinkt, die niet (volledig) verdwijnt tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat gerecycled karton vaak ongewenste bestanddelen bevat, waardoor het ongeschikt wordt om voedsel mee te verpakken. Dat is voor De Budelse een belangrijke reden om geen gerecycled karton te gebruiken voor levensmiddelenverpakkingen. Het voedselveilige zit echter niet alleen in het gebruik van de juiste kartonsoort; het hele productieproces moet voedselveilig worden ingericht. Met een kijkje in de keuken van De Budelse, laat het bedrijf zien wat er nog meer bij komt kijken.

Bij de vervaardiging van voedselveilige verpakkingen maakt De Budelse ten eerste uitsluitend gebruik van kartonsoorten die zijn samengesteld uit nieuwe, schone houtvezels. Daarnaast heeft het bedrijf de volledige keten voedselveilig ingericht. De Budelse: “Alle inktsoorten, lakken en lijmen dragen een voedselveilig predicaat en zijn vrij van minerale oliën. Net als de smeermiddelen van alle drukpersen, stans- en plakmachines. Zo blijft het karton tijdens het productieproces vrij van minerale oliën.”

“Met het gebruik van, voor de voedselveiligheid gecertificeerde materialen en het op voeding toegesneden productieproces, weten onze klanten dat ze gegarandeerd voedselveilige verpakkingen ontvangen die voldoen aan de wettelijke regelgeving. Zo verpakken zij en wij ons voedsel bewust voedselveilig”, besluit De Budelse.

Kijk voor meer informatie op www.debudelse.nl.