HomeNieuwsDanone past verpakking aan wegens afwijzing gezondheidsclaim

Danone past verpakking aan wegens afwijzing gezondheidsclaim

Danone gaat de gezondheidsclaim van Immunofortis binnenkort van de website halen. Op termijn wordt ook de verpakking aangepast. Daarmee reageert het bedrijf op het afwijzen van de gezondheidsclaim op de mix van prebiotische vezels door EFSA. EFSA publiceerde afgelopen vrijdag een opinie over de gezondheidsclaim van Immunofortis. EFSA ziet onvoldoende bewijs voor de claim dat het mengsel van galacto-oligosachariden (GOS) en fructo-oligosachariden (FOS) in de verhouding 9:1  het risico op allergische symptomen en gewone infecties verkleint.

Danone stelt de afwijzing te accepteren en daarom spoedig actie te ondernemen, maar wel te betreuren. ‘Een behoorlijke domper', zegt klinisch directeur Katrien van Laere van Danone tegen evmi.nl. ‘Als er één ingrediënt is waar veel onderzoek naar is gedaan, is het wel Immunofortis. We zijn teleurgesteld omdat we aan EFSA heel veel studies hebben overhandigd.'

Dialoog

Van Laere spreekt van ‘een leerproces'. ‘EFSA blijkt heel strenge eisen te stellen en daar zullen we aan moeten voldoen.' De opinie van EFSA wordt goed geëvalueerd met het oog op nieuwe aanvragen van gezondheidsclaims. ‘We willen graag een dialoog met EFSA om er achter te komen wat er nodig is om een claim goedgekeurd te krijgen.' Of de claim voor Immunofortis opnieuw wordt ingediend, kon de klinisch directeur zo kort na de publicatie van de EFSA-opinie nog niet zeggen.

Goede tijdschriften

Dat de claim juist is, leidt volgens haar geen twijfel. ‘De onderzoeken zijn gepubliceerd in heel goede tijdschriften en zijn reviewed door experts. Dat blijft staan. Een wetenschappelijk artikel geeft een aantal gegevens weer uit een groot rapport van het onderzoek. Kennelijk komen de effecten in de artikelen te weinig naar voren.' Ook andere bedrijven stellen dat ze ten tijde van de aanvraag van gezondheidsclaims niet precies wisten waar een aanvraag aan moest voldoen.

Bron: Eisma Voedingsmiddelenindustrie (www.evmi.nl)