HomeNieuwsBedrijven en personenDanone en Nestlé ondersteunen lancering volledig biobased fles

Danone en Nestlé ondersteunen lancering volledig biobased fles

Danone en Nestlé Waters, de twee grootste producenten van gebotteld water ter wereld, steunen de Californische start-up Origin Materials in de ontwikkeling en lancering van een 100 procent biobased PET-fles. Samen vormen ze de zogenaamde NaturALL Bottle Alliance. Het is de bedoeling dat de flessen volledig gemaakt zullen zijn uit duurzame en hernieuwbare bronnen, zoals bijvoorbeeld eerder gebruikt karton en zaagsel. De technologie moet een wetenschappelijke doorbraak zijn voor de sector en de Alliantie heeft als doel het toegankelijk te maken voor de gehele voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Al tientallen jaren zetten zowel Danone als Nestlé Waters zich in op duurzaam ondernemen, met name door voortdurend hun milieuprestaties te verbeteren en de circulaire economie te bevorderen. Een groot gedeelte van deze inspanningen is gericht op het ontwikkelen van innovatieve verpakkingsoplossingen die recyclebaar zijn en gemaakt worden vanuit hernieuwbare bronnen. De bedrijven vonden de aanpak van Origin Materials uniek en hebben besloten om de ontwikkeling van de veelbelovende technologie te versnellen.

“Ons doel is een circulaire economie voor verpakkingen te bewerkstelligen door het gebruikmaken van duurzame materialen en een tweede leven creëren voor alle kunststoffen”, vertelt Frederic Jouin, hoofd R&D kunststoffen bij Danone. “Wij geloven dat het mogelijk is om de traditionele fossiele materialen te vervangen door biobased verpakkingsmaterialen. Door samen te werken en onze complementaire expertise en middelen in te zetten kan de Alliantie de ontwikkeling van 100 procent hernieuwbare en recyclebare PET plastic op commerciële schaal versnellen.”

Deze volgende generatie PET moet even licht van gewicht zijn, net zo transparant zijn en evenveel bescherming bieden als de huidige PET, maar beter zijn voor de planeet. Klaus Hartwig, hoofd R&D bij Nestlé Waters, vult aan: “De industrie zal in de nabije toekomst in staat zijn om duurzame bronnen te gebruiken als verpakkingsmateriaal die niet concurreren met de voedselproductie. Door de bundeling van krachten in de Alliantie zullen we in staat zijn deze innovatieve technologie op grote schaal te ontwikkelen op de kortst mogelijke termijn. Het is een spannende reis en we zijn trots er deel van uit te mogen maken.”

Kijk voor meer informatie op www.danone.com en/of www.nestle-waters.com.