HomeNieuwsBeurzen en evenementenCradle to Cradle goeroe Braungart spreekt op Industriële Week

Cradle to Cradle goeroe Braungart spreekt op Industriële Week

Prof. Dr. Michael Braungart, schrijver van het boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things', geeft tijdens de vakbeurs Macropak een lezing over zijn visie op duurzaam ontwerpen. Op 7 oktober 2010 spreekt de Duitse chemicus, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op uitnodiging van Royal Haskoning en VNU Exhibitions om 14.00 en 16.00 uur in Theater Blauw.

industriele-week-2010-logoVolgens hem kunnen alle gebruiksvoorwerpen volledig worden gerecycled. Echter alleen als ieder product, technisch en biologisch, zijn eigen recyclecyclus krijgt. Op deze manier wordt de huidige generatie zelfvoorzienend en wordt de volgende generatie ontzien. “Alle Cradle to Cradle producten zijn goedkoper, omdat je niet langer technieken toevoegt om de schade te beperken.”

De Duitse chemicus Michael Braungart staat al jaren aan de basis van recycling en het gebruik van ‘groene’ productietechnieken. Hij is van mening dat Cradle to Cradle geen extra geld hoeft te kosten: “Alle Cradle to Cradle producten zijn goedkoper dan de originele, omdat je niet langer technieken toevoegt om de schadelijke effecten te beperken. Voorwaarde is dat de mens begrijpt dat iets dat minder slecht is, niet altijd goed is. We denken bijvoorbeeld het milieu te beschermen door minder stroom te gebruiken. We beschermen echter niet, we vernietigen alleen minder.”

Fit for the Future

Volgens Braungart past Cradle to Cradle op de gebieden energie en milieu uitstekend binnen het beursthema ‘Fit for the Future': “Driehonderd bedrijven in Nederland zijn inmiddels succesvol overgegaan op Cradle to Cradle. Deze bedrijven zagen in dat ze meer geld konden verdienen dan voorheen. Een tapijtfabrikant die op dit principe overging was de enige fabrikant die zijn winst zag groeien het afgelopen jaar.”

Kersenboom

Braungart gebruikt in zijn boek het voorbeeld van een kersenboom. “De kersenboom biedt een ideale omgeving voor insecten en vogels. Hij geeft voedsel en de dieren bemesten daarmee de grond en zorgt voor luchtzuivering.” De mens heeft natuurlijk meer nodig. “Om in onze behoeften te voorzien hebben wij technische grondstoffen nodig, zoals metalen en verfverdunners. Stoffen die niet in de biologische cyclus thuis horen en daar ook zeker niet terecht horen te komen. Aan de ene kant omdat dit het biologische systeem beschadigt en aan de andere kant omdat biologische materialen de kwaliteit van de technische grondstoffen vermindert. Beide stoffen moeten daarom in een apart cyclus worden verwerkt.”

Aanmelden

Om deze en/of andere lezingen te bezoeken is aanmelding vooraf noodzakelijk via de registratiemodule voor de Industriële Week, www.industrieleweek.nl. Reeds aangemelde bezoekers ontvangen voor de beurs een mail waarmee ze zich alsnog kunnen aanmelden voor een lezing.

Industriële Week 2010

Van 5 tot en met 8 oktober 2010 vinden tijdens de Industriële Week 2010 in Jaarbeurs Utrecht vier toonaangevende vakbeurzen voor de industrie – Aandrijftechniek, Industrial Processing, Industry & Automation en Macropak – plaats. Kortom: de hele leverende industrie onder één dak. Handig voor de bezoeker, want zij zijn vaak op zoek naar oplossingen voor meerdere problemen binnen hun productieproces. Met hun toegangskaart voor één van de beurzen mogen ze ook gratis de drie andere beurzen van de Industriële Week bezoeken. De ervaring leert dat een buitengewoon groot percentage van de bezoekers gebruik maakt van deze mogelijkheid.

De Industriële Week wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd onder één overkoepelend thema ‘Fit for the Future, we know how!'. Dit thema toont aan dat de Industriële Week klaar is voor de toekomst. Centraal staan de vijf subthema’s energie, milieu, partnership, innovatie en veiligheid.

Kijk voor meer informatie op www.industrieleweek.nl.