HomeNieuwsBeurzen en evenementenInterpack wordt verplaatst naar 25 februari t/m 3 maart 2021

Interpack wordt verplaatst naar 25 februari t/m 3 maart 2021

Messe Düsseldorf stelt de toonaangevende internationale vakbeurs Interpack uit. De beurs vindt nu plaats van 25 februari t/m 3 maart 2021.

Daarbij volgt Messe Düsseldorf de aanbeveling van het crisisteam van de Duitse regering om rekening te houden met de principes van het Robert Koch Instituut bij de beoordeling van het risico bij grote gebeurtenissen. Op basis van deze aanbeveling en de recente aanzienlijke toename van het aantal mensen dat besmet is met het nieuwe coronavirus, ook in Europa, heeft Messe Düsseldorf de situatie opnieuw beoordeeld. Daarnaast is er de algemene uitspraak van de stad Düsseldorf van 11 maart 2020, waarin grote evenementen met meer dan 1.000 deelnemers tegelijkertijd verboden zijn.

“De beslissing is genomen in nauw overleg met onze adviesraad en sponsorverenigingen”, benadrukt Werner Dornscheidt, voorzitter van de raad van bestuur van Messe Düsseldorf. Het weerspiegelt ook de wensen van individuele industrieën: “Als hun partner doen we momenteel alles wat in ons vermogen ligt om de economische verliezen van onze exposanten te verminderen.”

“De stad Düsseldorf volgt de instructies van de deelstaatregering. Ons doel is om de verspreiding van het coronavirus te vertragen zodat het gezondheidssysteem goed kan blijven functioneren”, benadrukt Thomas Geisel, burgemeester van de hoofdstad van de deelstaat Düsseldorf en voorzitter van de raad van commissarissen van de handelsbeurs van Düsseldorf.

Het zo veel mogelijk vertragen van de verspreiding van het virus is volgens het Robert Koch Institute ook een verklaard doel. Om de verantwoordelijkheid van Messe Düsseldorf voor risicopreventie te vervullen, moest het bedrijf voornamelijk het verhoogde risico op infectie bij grote evenementen minimaliseren. Maatregelen om het risico op overdracht bij grote evenementen, die het Robert Koch Institute duidelijk heeft gedefinieerd, te verminderen, de uitsluiting van personen uit risicogroepen en de uitgebreide installatie van toegangsscreening, waren praktisch onmogelijk te implementeren. Ook vergelijkbare maatregelen waren en zijn onredelijk gezien de onvoorziene snelle ontwikkeling en de omvang van de verschillende evenementen met maximaal 60.000 deelnemers.

De branchepartners van Interpack steunen de beslissing om de beurs uit te stellen en rekenen samen met de verantwoordelijken volgend jaar op een geslaagd evenement. “Interpack is het absolute topevenement voor de internationale verpakkingsindustrie en aanverwante verwerkende industrieën. De beurs gedijt op persoonlijke ontmoetingen en directe uitwisseling tussen mensen van over de hele wereld. Dit is alleen mogelijk als er geen gezondheidsrisico's aan verbonden zijn. Uitstel is verantwoordelijk en terecht. We kijken uit naar het evenement van volgend jaar om de kwesties te bespreken die de industrie bepalen, zoals duurzaamheid, en om passende oplossingen te presenteren”, zegt Christian Traumann, President van Interpack 2020 en Managing Director & Group President bij Multivac.

“Het coronavirus en de bijbehorende beperkingen vormen nu een grote uitdaging voor de hele machinebouwsector. De mogelijke en momenteel onvoorspelbare effecten van de ziekteverwekker met een onberekenbaar infectierisico, de dreiging van quarantaine voor terugkeerders, algemene reisbeperkingen in sommige landen, maar ook aanzienlijke reisbeperkingen van veel bedrijven maken het helaas onmogelijk om de Interpack in mei succesvol te houden. De VDMA, als ondersteunende vereniging van Interpack, verwelkomt een uitstel onder de gegeven uitzonderlijke omstandigheden. De nieuwe datum zorgt nu voor een betrouwbare planning”, zegt Richard Clemens, algemeen directeur van de vereniging voor voedselverwerking en verpakkingsmachines VDMA.

De hotelbranche in Düsseldorf geeft via haar overkoepelende organisatie DEHOGA ook een belangrijk signaal af: “We doen een beroep op onze leden en de hele branche om flexibel te zijn bij het omboeken van exposanten en bezoekers. Beurzen zoals Interpack spelen een enorm belangrijke rol voor de stad Düsseldorf, de hotellerie en de horeca. Het zou contraproductief zijn om in deze situatie geen goodwill te tonen”, aldus DEHOGA-vertegenwoordigers Giuseppe Saitta en Rolf Steinert.

Werner Dornscheidt is verheugd over de algemene consensus en aanmoediging in deze bijzondere situatie: “We willen al onze partners bedanken voor hun uitstekende samenwerking bij het nemen van deze moeilijke en tijdgevoelige beslissingen. We zijn blij dat samen zo snel een datum is gevonden zodat alle betrokkenen betrouwbaar kunnen plannen.”

www.interpack.com