HomeMachinesAandrijven en besturenCOPA-DATA breidt zenon uit met OPC UA server

COPA-DATA breidt zenon uit met OPC UA server

sigmacontrol-opc-ua

Een geïntegreerde datastroom is een eerste basisvereiste voor communicatie tussen verscheidene systemen. Het is altijd een uitdaging wanneer verschillende systemen met elkaar moeten communiceren. De technologie die deze uitdaging aankan is de international standaard OPC UA. In juli 2009 was COPA-DATA één van de eerste leveranciers om een volledige OPC UA client te presenteren. De Europese automatiseringsdeskundigen hebben nu de nieuwe OPC UA server in het huidige HMI/SCADA systeem zenon 6.50 weten te integreren. Naast de gecodeerde uitwisseling van data, is het ook mogelijk alarmmeldingen en de daaraan gerelateerde bevestigingen mee te sturen.

Zenon spreekt OPC UA

Zenon heeft zichzelf altijd geprofileerd als verbindingsfactor tussen aan de ene kant de procesindustrie met besturing en monitoring en aan de andere kant MES/ERP. Omdat het een open systeem is, biedt zenon een veelheid aan gestandaardiseerde interfaces. De nieuwe OPC UA server (UA staat voor Unified Architecture) past naadloos in deze context. Voor het eerst is het mogelijk om versleutelde data real-time met het productie management systeem uit te wisselen (zoals MES of ERP). Aanvullend kan alarm informatie makkelijk gecommuniceerd en bevestigd worden door het coördinerende systeem bij het gebruik van zenon. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe OPC UA stack (Alarms & Conditions), geaccordeerd door de OPC Foundation in Maart 2010 voor de leden van de foundation. COPA-DATA presenteert een volledig functioneel OPA UA server gebaseerd op deze nieuwe technologie.

Veilig versleuteld

Met een uitgekiend veiligheidsontwerp, beschermd de zenon OPC UA alle data van ongenodigde aanvallen van hackers en malware. De geïntegreerde versleutelingtechnologie stopt de datastroom om gelezen of gemanipuleerd te worden. Daarbij komt dat de safety certificaten van de OPC UA server, welke volledig automatisch worden geïnstalleerd, vooral handig zijn als veiligheidskritische applicaties bijvoorbeeld moeten communiceren bij gebruik van een niet beschermd netwerk.

Directe Communicatie

Markus Helbok, Senior Consultant bij COPA-DATA, legt uit: “Met het besluit van de OPC Foundation om de DCOM technologie van Microsoft te wijzigen over UA, wordt de applicatieomvang van de nieuwe standaard verder uitgebreid en is niet langer uitsluitend gereserveerd voor Microsoft besturingssystemen. Dit alles door de platform afhankelijkheid weg te nemen en grote bandbreedte en skaleerbaarheid te bieden. OPC UA biedt een directe communicatie met de controllers. Hierdoor raakt een aanvullend netwerk verouderd en de foutenverwachting wordt gereduceerd. Bovendien maken webservices en de sterke veiligheidsmechanismen het mogelijk om netwerken in werking te stellen zonder te worden beperkt tot een enkele locatie. De norm maakt het daarom mogelijk om alle communicatiemethoden te gebruiken zonder beperkingen.”

Kijk voor meer informatie op www.sigmacontrol.eu.