HomeDossiersDuurzaamheidCoop maakt overstap naar biologisch afbreekbare vleesverpakkingen

Coop maakt overstap naar biologisch afbreekbare vleesverpakkingen

Coop stapt over op biologisch afbreekbare vleesverpakkingen. Medio oktober is al het biologische vlees van de supermarkt verpakt in een verpakking die in de GFT-bak kan. De biologisch afbreekbare verpakking is niet van een traditionele vleesschaal te onderscheiden, maar heeft als groot voordeel dat de schaal, inclusief het absorptiematje, seal en de bestickering bij het GFT-afval mag worden weggegooid. De totale verpakking is goedgekeurd op basis van de strenge EN13432-norm. Het materiaal van de vleesschaal (PLA = Poly Lactic Acid) wordt vervaardigd uit plantaardige grondstoffen, namelijk dextrose en melkzuur. De grondstoffen zijn dus volledig hernieuwbaar.

Wim van den Burg, Categorymanager Vers bij Coop, legt uit dat het gaat om meer dan één miljoen verpakkingen per jaar en dat Coop op deze manier samen met klanten het verschil wil gaan maken. Want biologisch vlees is heerlijk, maar klanten vroegen zich tijdens gesprekken met het online klantenpanel van de supermarkt af waarom de verpakking niet biologisch afbreekbaar is. Wim van den Burg: “Deze vraag was zo simpel en logisch dat we de mogelijkheden direct zijn gaan onderzoeken. Samen met onze eigen ambachtelijke centrale slagerij ProMessa startten we een project om de verpakkingen te verduurzamen, met succes.”

Dat de nieuwe verpakking in de GFT-bak kan is winst, maar vervolgens moet dit natuurlijk wel ook gebeuren. Wim van den Burg: “Onze uitdaging is nu om onze klanten te informeren over het feit dat de verpakkingen echt biologisch afbreekbaar zijn én hen ertoe te zetten deze daadwerkelijk in de GFT-bak weg te gooien. We verspreiden deze boodschap via verschillende kanalen, waaronder de verpakkingen van het biologische vlees.”

Kijk voor meer informatie op www.coop.nl.