HomeNieuwsConpax ontwikkelt meetinstrument voor duurzame verpakkingen

Conpax ontwikkelt meetinstrument voor duurzame verpakkingen

conpax-logoEen verpakking wordt tegenwoordig niet alleen gekozen op basis van de behoeften en wensen van onze klant, en de daarbij gewenste toepassing. Milieu telt minstens net zo zwaar! Maar hoe breng je nu op een eenvoudige manier in kaart hoe duurzaam de verpakking nu daadwerkelijk is? Ebo Dam, kwaliteitsmanager van Conpax, heeft daartoe de PentaQ ontwikkeld. De PentaQ brengt inzicht en transparantie, en is eenvoudig toe te passen.

Waarom?

De PentaQ is een methodiek die ontwikkeld is om op een heldere en makkelijke manier een indicatie te kunnen geven van de milieubelasting van verpakkingen tegen zeer lage kosten. Waarom? Omdat dan de meting dan niet het doel wordt, maar de beoogde verbetering. Voorbeeld: de organisator van een groot evenement streeft naar duurzaamheid en wil de berg afval geheel composteren. De PentaQ maakt inzichtelijk voor welk bestek, bekers, servetten en verpakkingen hij kan kiezen. Zijn dit producten van PLA, van suikerriet of toch van gerecycled PET?

Hoe werkt de PentaQ?

De PentaQ bestaat uit vijf variabelen, die elk een score van 1 tot 6 krijgen. Hoe lager de score, hoe lager de milieubelasting. De variabelen staan elk voor een facet van de milieubelasting: Energie – Afbreekbaarheid – Recyclebaarheid – Totale massa – Hernieuwbaarheid. De beginletters vormen samen het woord EARTH. Verpakkingsmaterialen worden gemaakt uit ca. 50 verschillende grondstoffen, veelal in een combinatie van 2 of meer per verpakking. De PentaQ gebruikt de waarden van de bestanddelen en bepaalt op basis van het gewogen gemiddelde de desbetreffende waarde voor de verpakking.

Wat vindt men ervan?

Conpax heeft de PentaQ voorgelegd aan experts van toonaangevende kennisinstituten die positief reageerden. Ook zien grote retailers en food bedrijven kansen om met de PentaQ hun verpakkingen en disposables te verduurzamen. Conpax Total beoogt de PentaQ over te dragen aan een organisatie die de methodiek verder ontwikkelt en beheert. Opdat de PentaQ voor iedereen toegankelijk is en zo objectief mogelijk kan worden ingezet.

conpax-grafiek

Kijk voor meer informatie op www.conpax.com.