HomeNieuwsCompacte verpakkingslijn Ishida maakt snelle respons mogelijk

Compacte verpakkingslijn Ishida maakt snelle respons mogelijk

Door installatie van een snelle maar uiterst compacte verpakkingslijn met een CCW-RS multiheadweger van Ishida is de Zwitserse producent van convenience food Fredag AG nu in staat snel in te spelen op dringende, last-minute orders voor producten in thermoform-verpakkingen, zoals kipnuggets.

Fredag zocht een oplossing waarmee aan het toenemende aantal verzoeken van klanten in de detailhandelsector kon worden voldaan om grotere hoeveelheden speciale aanbiedingen op korte termijn te verpakken. Hoewel men behoefte had aan een aparte verwerkingsfaciliteit, was de beschikbare vloerruimte hier eigenlijk te beperkt voor, vooral omdat het om een installatie ging die slechts periodiek in bedrijf zou zijn. Een andere vereiste was dat het product op zachte wijze moest worden verwerkt, om te zorgen dat de gelijkmatig gepaneerde buitenkant van de vis- en kipnuggets niet zou worden beschadigd.

De installatie van Ishida's CCW-RS multiheadweger, ontworpen door Ishida en haar Zwitserse agent Itech AG, werd speciaal ontwikkeld om ruimte te besparen. De transportbanden naar de CCW-RS zijn gemonteerd in een hoek van 65º, zonder dat er product wordt verspild. Er was geen ruimte voor een ondersteunende structuur omdat de beschikbare hoogte slechts vier meter bedroeg. Als oplossing zijn de stelling en de weger rechtstreeks tegen het plafond van de faciliteit gemonteerd. Een andere ruimtebesparende maatregel is dat het op wielen gemonteerde vulsysteem tussen de weger en de thermoformer kan worden verwijderd wanneer de verpakkingslijn niet in bedrijf is.

De CCW-RS is ontworpen om producten die moeilijk te behandelen zijn op zachte wijze te verwerken. De trilfrequenties van de weger en het bijbehorende toevoersysteem zijn instelbaar om een consistente productstroom te realiseren. Om te voorkomen dat het product blijft plakken, zijn alle contactonderdelen gemaakt van gegaufreerd roestvrij staal en zijn alle overdrachtspunten op het systeem ontworpen om de gepaneerde coating van de nuggets zoveel mogelijk intact te houden.

Op de nieuwe lijn wordt vaak drie keer per dag van product gewisseld. Wisselingen tussen hetzelfde producttype worden heel eenvoudig met één druk op de knop uitgevoerd. Het wisselen tussen vis- en gevogelteproducten is ook sterk vereenvoudigd, vanwege het feit dat de waterbestendige CCW-RS snel en eenvoudig kan worden schoongespoten, waarna het water direct van het schuine oppervlak van de stelling wordt weggevoerd. Bovendien zijn alle contactonderdelen verwijderbaar zonder dat er gereedschap aan te pas komt, zodat ook zij snel schoongespoten kunnen worden.

Met trays van 1 kg bereikt de verpakkingslijn een capaciteit van 2000 trays per uur; dit aantal stijgt naar 2650 trays per uur voor trays van 200 en 500 gram. De vulnauwkeurigheid bedraagt minder dan 3 gram voor trays van 500 gram.

“Deze nieuwe verpakkingslijn heeft Fredag in staat gesteld speciale aanbiedingen in grote hoeveelheden en op korte termijn te leveren”, aldus de directeur van Fredag's faciliteit, Phillipp Keller. “We kunnen nu orders aannemen die we in het verleden moesten afwijzen.”

Kijk voor meer informatie op www.ishidaeurope.com.