In zijn nieuwe loodsen in het Belgische Halle installeerde warenhuisketen Colruyt een gloednieuw afvalsorteercentrum. Het is nog groter en moderner dan de vorige installatie. “Je eigen afvalstroom beheersen is een voortdurende strijd om minder afval te produceren door verpakkingen te vermijden of kleiner te maken. Daarnaast willen we verpakkingen ook herbruikbaar maken”, zegt Luc Rogge, hoofd van de Colruyt-groep, in Het Nieuwsblad. “Lukt dit niet dan kiezen we voor verpakkingen die recycleerbaar zijn. Momenteel houden we nog 26 procent van ons afval over dat we moeten verbranden of vergisten. Tegen 2015 willen we het streefcijfer van 20procent restafval halen. En zelfs al verbranden of vergisten ons afval, dan doen we dat niet zomaar. We recupereren ook hier de energie die vrij komt voor andere doeleinden.”
Het nieuwe afvalsorteercentrum op het Dassenveld stelt 140mensen te werk. Ze zorgen er in een ploegensysteem voor dat papier en karton, goed voor 20.000ton per jaar, maar ook ijzer, hout en plastic wordt gerecycleerd. De ketting start al in de winkels waar het personeel van elke winkel zijn eigen afval geselecteerd laat aanvoeren. Op het Dassenveld wordt het in grote balen geperst waar het naar gespecialiseerde firma's wordt afgevoerd. Van het plasticafval worden vuilniszakken gemaakt. Groenten en fruit dat niet meer bruikbaar is voor de winkels, wordt in in een Faun-pers gepropt waardoor er minder ritten nodig zijn naar de vergistingsinstallatie dan met een gewone tank. Tegen 2014 wil Colruyt zijn eigen vergistingsinstallatie operationeel hebben. Hiermee wil het bedrijf zelf groene energie opwekken. Intussen nam Colruyt ook het bedrijf Fraxicor in Lot over. Hier wil Colruyt vanaf volgend jaar elektriciteit opwekken uit frituurolieën.
Samen met Fost Plus startte Colruyt begin dit jaar een proefproject om pmd-afval te sorteren binnen het eigen bedrijf. Zo werd al ruim 4ton pmd ingezameld. Het ziet er naar uit dat het proefproject binnenkort ook naar andere bedrijvan kan worden uitgebreid. Spectaculair is de nieuwe krattenwasinstallatie die Colruyt installeerde. Hier kunnen 8.000kratten per uur worden gewassen.
“Door ons doorgedreven afvalbeleid komt er geen kilogram afval in de afvalberg van de stad Halle terecht”, vervolgt Luc Rogge. ‘Zowel het milieu als ons bedrijf winnen erbij als er zo weinig mogelijk wordt verspild.'
Bron: Het Nieuwsblad